Människor på Taksimtorget firar misslyckandet av militärkuppen. Foto: TT

Oppositionella fruktar Erdogantrognas hämnd efter kuppförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Massgripanden, avskedanden och tal om att återinföra dödsstraffet. Nu fruktar de oppositionella att vreden över kuppmakarna ska riktas mot dem. En del funderar till och med på att lämna landet. ”Många uttrycker att det lätt kan skapas en lynchstämning”, säger frilansjournalisten Tomas Thorén.

Firandet på Taksimtorget i Istanbul fortsätter efter den misslyckade militärkuppen. Regeringen har sagt att firandet ska pågå i en vecka, och låter människor åka gratis tunnelbana och buss för att de ska kunna ta sig till torget. President Erdogans anhängare viftar med den turkiska flaggan och skriker slagord.

Här känner ingen inom oppositionen att de har en plats.

Oroligheter i Turkiet

– Människor som inte står på regeringens sida uttrycker att det är obehagligt att firandet pågår, framför allt de religiösa slagord som skanderas, säger frilansjournalisten Tomas Thorén som har bott i Turkiet i sju år.

Rädda för straff

I stället ligger de regeringskritiska lågt. Personer med kontroversiella åsikter eller identiteter – exempelvis minoriteter som kurder och alawiter – känner en oro för att vreden över kuppförsöket ska riktas mot dem.

– Många uttrycker att det lätt kan skapas en lynchstämning i de stora folksamlingarna, och att den ska vändas mot de som pekas ut som statens fiender.

Trots att Erdogans anhängare säger att det bara är kuppmakarna som kommer att straffas, så finns det en fruktan för att även regeringskritiska kan drabbas av repressalier. President Erdogan har sagt att ”viruset” ska städas ut ur statsapparaten. Hittills har 6.000 personer gripits och ett stort antal personer inom rättsväsendet avskedats. Akademiker fruktar att de står näst på tur, samtidigt som journalister befarar att de ska få ännu mindre utrymme att bedriva oberoende journalistik.

Få ville ha statskupp

Efter kuppförsöket har det också höjts röster för att återinföra dödsstraffet för att straffa kuppmakarna. På söndagen sade presidenten att han ska diskutera saken med oppositionspartierna. Många fruktar att dödsstraffet skulle kunna användas inte bara mot kuppmakarna, utan även mot politiskt oppositionella.

– Det väcker skräcken till liv bland de som varit med länge, under tidigare militärkupper där oliktänkande och minoriteter har avrättats.

Samtidigt tror Tomas Thorén att bara ett fåtal bland de oppositionella ville ha en statskupp, tvärtom har de varit rädda för att det skulle inträffa.

– De tror att det skulle ha kunnat knuffa landet mot inbördeskrig. Det vill ingen ha oavsett vad man tycker om Erdogans styre.

Dödströtta på utvecklingen

Säkerheten i landet upplevs som extremt bräcklig. Redan före statskuppen var människor oroliga för terrordåd och att konflikten i Syrien skulle spilla över på landet.

– Kuppförsöket har bara förvärrat allt, många människor är dödströtta på utvecklingen.

En del funderar till och med på att lämna landet om demokratin och yttrandefriheten inskränks ännu mer.

– Jag har hört flera människor i min närhet som säger att de överväger att lämna Turkiet om regeringens tryck blir allt för hårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet