Oppositionsledaren Salvador Nasralla talade till sina anhängare i närheten av byggnaden där den utdragna rösträkningen fortfarande pågår. Foto: TT

Oppositionen manar Honduras militär till uppror

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionskandidaten Salvador Nasralla uppmanar Honduras militär att göra uppror och inte implementera utegångsförbudet som regeringen utlyst i landet sedan dödliga protester bröt ut efter valet förra helgen.

Tusentals människor slog på kastruller och blåste i horn när de marscherade genom Honduras huvudstad Tegucigalpa till stöd för Nasralla, som anklagar regeringen för valfusk. Liknande scener utspelade sig i flera andra större städer i landet.

Nasralla talade till sina anhängare i närheten av byggnaden där den utdragna rösträkningen fortfarande pågår.

– Jag uppmanar alla er inom säkerhetsstyrkorna att göra uppror mot era chefer. Du där borta, du borde inte stå där, du borde vara en del av folket, sade han inför jublande anhängare som buade ut polisen och militären på plats.

Han uppmanade sedan sina anhängare att fortsätta de fredliga protesterna.

Rösträkningen avbröts

Hundratals har gripits under våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor och minst tre människor har bekräftats döda.

Tidigare i veckan såg det ut som att tv-stjärnan Nasralla skulle besegra den sittande presidenten Juan Orlando Hernández, innan röströkningen avbröts utan att någon ny president utsetts.

Internationell oro

När rösträkningen återupptogs minskade Nasrallas ledning, och med 95 procent av rösterna räknade leder den sittande presidenten. Hernández försöker bli omvald, trots att presidenten bara får sitta i en mandatperiod enligt landets grundlag.

Valmyndigheten sade under söndagen att en vinnare snart kommer att presenteras, när de är klara med omräkningen av en del av rösterna.

Flera länder har uttryckt oro över krisen som råder i det fattiga och brottsdrabbade centralamerikanska landet sedan valet.

Fakta: Honduras

Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.

Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.

Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.

Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.