Foto: TT

Oppositionens huvudkvarter sattes i brand i Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna i Kongos huvudstad Kinshasa fortsätter. I natt sattes huvudkvarteret för landets oppositionspartier i brand och enligt Human Rights Watch har minst 37 människor dödats av kongolesiska säkerhetsstyrkor, rapporterar Reuters.

Tusentals människor samlades på måndagen i stadsdelen Limete i huvudstaden Kinshasa för att protestera mot vad de hävdar är presidenten Joseph Kabilas försök att klamra sig fast vid makten genom att senarelägga valen. Demonstranterna kräver att han avgår i december när hans mandatperiod är slut.

BBC News rapporterar att protestanter tände eld på bilar och byggde upp barrikader på en av Kinshasas huvudgator. Både poliser och civila ska ha dödats, varav en polis ska ha bränts levande inför ögonvittnen.

Förkolnade kroppar

Under natten till tisdag ska huvudkvarteret för landets oppositionspartier, däribland UDPS, ha satts i brand. En kvinna i 40-årsåldern vittnar om att hennes man dödats i samband med en av attackerna. Vittnen beskriver för Reuters att de har sett tre förkolnade kroppar inne i den nedbrända byggnaden. En person uppges vara skadad. Enligt FN rör det sig om minst två döda efter branden.

Totalt ska över 50 personer ha dödats under oroligheterna i huvudstaden, enligt representanter för oppositionen. Regeringskällor anger dock ett betydligt lägre dödstal: 17 personer.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppger att minst 37 människor har dödats av kongolesiska säkerhetsstyrkor, rapporterar Reuters.

Air France ställde in sitt morgonflyg till Kinshasa på tisdagen med anledning av oroligheterna.

Ovillig att lämna ifrån sig makten

Joseph Kabila har styrt Kongo-Kinshasa sedan 2001 då han tog över efter sin far som mördades. Konstitutionen förbjuder Kabila från att kandidera än en gång, men han har inte visat några tecken på att vilja lämna ifrån sig makten.

Ett val var inplanerat till november i år, men i augusti meddelade valkommissionen att det inte kommer att finnas något fullständigt register över röstberättigande förrän i juli nästa år. På måndagen krävde demonstranterna även att kommissionen ger besked om exakt när presidentvalet ska hållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.