Vangelis Meimarakis, partiledaren för konservativa Ny demokrati i Grekland Foto: TT

Oppositionsledare får bilda regering i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Greklands oppositionsledare Vangelis Meimarakis kommer att träffa landets president på fredagsmorgonen för att få mandat att bilda ny regering.

Meimarakis parti, konservativa Ny demokrati, är redo att diskutera med de övriga partiledarna om en koalitionsregering, något som troligtvis blir svårt för honom att genomföra. Följden blir i så fall nyval.

Under torsdagen meddelade den grekiske premiärministern, vänsterledaren Alexis Tsipras, att han avgår. Tsipras säger att han söker nytt förtroende i nyvalet, och ber väljarna bedöma om den avgående regeringen representerat dem med mod i förhandlingarna med de internationella långivarna.

Ekonomiska krisen i Grekland

Stark kritik

Kritiken mot Tsipras är stark från de andra politiska ledarna, rapporterar SVT:s reporter på plats i Aten.

– Tsipras anklagas för att ta sprickan som han har i sitt eget parti och låta de interna politiska problemken gå ut över hela landet, säger SVT:s Hanna Nyberg.

Reformarbetet avgörande

Samtidigt övervakar euro-länderna den politiska situationen i Grekland.

Det är avgörande att Grekland fortsätter reformarbetet även efter ett nyval, säger Europagruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem i ett uttalande, skriver Reuters.

Han hoppas på att valet sker så snart som möjligt och att det leder till ett ännu starkare stöd för reformpaketet.

Harry Flam, professor i internationell ekonomi, tror inte att ett nyval kommer att påverka reformarbetet särskilt mycket i någon riktning eftersom samtliga partier i grunden egentligen är avogt inställda.

”Det var ju väldigt svårt”

– Den tidigare regeringen, den som var före Syriza, accepterade det här programmet med visst motstånd. Det var ju väldigt svårt för dem att få igenom det man beslutade om i parlamentet och vi ser att det är likadant med Syriza-regeringen, säger Flam i SVT:s Gomorron Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet