Ordkrig Ankara–Wien om Turkietnyhet

Uppdaterad
Publicerad

Österrikes chargé d'affaires i Ankara har kallats till turkiska UD för att ta emot en protest. Det som fått Turkiet att reagera är rubriken på en nyhetsskärm på flygplatsen Wien-Schwechat: ”Turkiet tillåter sex med barn under 15 år”.

Turkiets utrikesdepartement kallar nyhetsförmedlingen anstötlig och hävdar att allmänheten blir felinformerad.

Det beslut som nyhetsrapporteringen bygger på har fattats i Turkiets författningsdomstol. Domstolen har röstat för att ta bort en paragraf i strafflagen som förbjuder allt sexuellt umgänge med personer under 15 år.

Frostiga relationer

För nyhetsförmedlingen via skärmen står tidningen Kronen Zeitung. Utrikesdepartementet framhåller att Österrike har pressfrihet och företrädare för flygplatsen betonar att det är medieföretaget som ansvarar för det redaktionella innehållet på tavlan.

Förbindelserna mellan Turkiet och Österrike är frostiga sedan tidigare. Den senaste tidens ordväxling har innehållit beskyllningar om diktatur respektive rasism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.