Foto: TT

Ordkriget mellan kandidaterna är igång

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till torsdagen blev Hillary Clinton och Donald Trump utfrågade i tv-kanalen NBC i kampen om vem som är bäst lämpad som ”överbefälhavare”.

Trump sade att Putin är mer av en ledare än Obama, och Clinton lovade att aldrig gå in med amerikanska marktrupper i Syrien.

Hillary Clinton stod först på tur efter en slantslingning som vanns av Donald Trump. Hon fick många frågor gällande hennes läckta mejl.

– Hanteringen av mejlen var ett misstag, jag skulle inte göra det igen och jag kommer inte att komma med ursäkter. Jag har stor erfarenhet av att hantera hemliga dokument, inga, och jag upprepar, inga av mejlen som skickades eller togs emot av mig hade den stämpeln.

Ingen debatt

Utfrågningen var en av presidentkandidaternas bästa chanser att nå ut till fler väljare innan den första officiella presidentdebatten som äger rum i New York den 26 september. Den var dock inte en debatt, eftersom Donald Trump och Hillary Clinton aldrig faktiskt ställdes mot varandra. Däremot var det första gången som de båda frågades ut vid samma tillfälle.

Ämnena som främst togs upp var säkerheten i landet, militären och veteranfrågor. Publiken, som bestod av en blandning av militärveteraner och personer som fortfarande arbetar som soldater, fick en chans att ställa sina egna frågor.

”Putin bättre ledare”

Donald Trump fick under en stor del av utfrågningen bemöta sina uttalanden kring terrorgruppen IS, framförallt det senaste, då han sade att han skulle samla sina toppgeneraler och ge dem 30 dagar att ta fram en plan för att krossa IS. Exakt hur detta ska gå till ville han dock inte förtälja.

– Jag har en plan, men jag vill inte att fienden ska veta vad den går ut på.

Han passade dessutom på att ge en känga till landets nuvarande president Barack Obama.

– Vladimir Putin är en bättre ledare än vår president är.

Republikanernas Trump avslöjade att han i och för sig inte gillar det ryska statssystemet, men hyllar ändå Putin.

– När han (Putin) kallar mig brilliant kommer jag att ta den komplimangen, men det kommer inte att ge honom något, säger han enligt TT.

– Men om han säger bra saker om mig, så kommer jag säga bra saker om honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.