• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

Orkan drar in över Australien

Uppdaterad
Publicerad

Debbie har nu dragit in över Australiens östkust. Australiska myndigheter varnar för dess framfart och vindbyar upp till 270 kilometer i timmen väntas. 30.000 personer har evakuerats och tusentals saknar el.

Stormen, som mäts till en fyra på en femgradig skala i styrka, förväntas kulminera vid sextiden på morgonen, svensk tid. Enligt nyhetskanalen ABC News, ska vindbyar kunna komma upp till 270 kilometer i timmen.

Lokal polis uppger till nyhetsbyrån Reuters att det börjat komma in rapporter om skador på hus. Tusentals hushåll är utan el. Uppåt 30.000 personer har evakuerats. Bilder på sociala medier visar mycket kraftiga vindar och hårt oväder.

Landets premiärminister Malcolm Turnbull uppmanade befolkningen i området att ”lämna sina hem omedelbart” och att människor skulle ”söka skydd på högre höjd”.

Stormen beräknas dra in på östkusten över staden Bowen, där den kommer att kulminera. Enligt meteorologerna väntas upp till 500 millimeter regn, och människor uppmanas att hålla sig lugna – och inomhus.

”Våga dig inte utomhus om du befinner dig i cyklonens öga, väldigt farliga vindar kan komma från olika håll när som helst”, uppmanas befolkningen av Bureau of Meteorology.

”Tuff dag väntar”

Polisen säger i tv att det i nuläget är för farligt att åka ut på larm. Och myndigheterna säger att för dem som inte evakuerat är det nu för sent och alla uppmanas att stanna inomhus.

Myndigheterna har förberett sig på översvämningar och förödelse och öppnat cykloncenter i bland annat den populära turiststaden Townsville. Mat och drivmedel har lagrats och armén är redo att rycka ut för att hjälpa människor när cyklonen dragit förbi.

– Vi har en tuff dag framför oss, säger delstatens ledare Annastacia Palaszczuk enligt AFP, och tillägger att vindarna kommer att bli hårdare under dagen.

– Alla har tagit skydd, säger hon.

Skolor håller stängt

Nästan 400 skolor håller stängt i norra Queensland, rapporterar The Guardian. I Townsville har flygplatsen stängt och flybolag som Qantas, Jetstar, Rex och Virgin Australia har ställt in flera flighter till och från regionen.

Stormen väntas vara den mest förödande sedan cyklonen Yasi som drog in över samma område 2011, vilket ledde till omfattande förödelse.

Enligt polisen omkom tidigare i veckan en turist, en 31-årig kvinna, i en trafikolycka nära Proserpine till följd av evakueringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.