Orkanen Earl sedd från satelitbild. Foto: TT

Orkanen Earl drar fram över Centralamerika

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Earl har nått orkanstyrka nära Belizes kust, uppger det USA-baserade väderinstitutet National Hurricane Center (NHC). Vindarna är ihållande och nära 130 kilometer i timmen.

Orkanen väntas bli svagare när den har nått kusten och rör sig inåt landet. Earl förutspås röra sig mot Yucatánhalvön i Mexiko. Honduras och Guatemala kommer att drabbas av stormstyrkor under Earls framfart.

Vindar på 33,6 meter per sekund

Earl är en kategori 1-orkan med vindar på 121 kilometer i timmen, 33,6 meter per sekund. Orkanen väntas släppa ifrån sig 200–250 millimeter regn och NHC varnar för kraftiga översvämningar och jordskred i Earls spår.

400 människor har evakuerats från beliziska öarna Ambergris Caye och Caye Caulker.

Fartyg kapsejsade

I Mexiko har runt 200 personer som bor i atollerna Banco Chinchorro och Punta Allen evakuerats. Delstatens Quintana Roos turistdepartement uppger att de 410.000 turister som för tillfället finns i staten är säkra.

Ett fiskefartyg har kapsejsat i ovädret, men alla 88 besättningsmedlemmar kunde räddas.

Flygplatser stängda

Varningar har utfärdats från Puerto Costa Maya på den mexikanska Yucatánhalvön ned till Honduras. Flygplatser och skolor har stängts på platser där man räknar med besvärliga förhållanden.

NHC har varnat för kraftiga översvämningar och jordskred eftersom Earl väntas släppa ifrån sig 200–300 millimeter regn över Belize, Honduras, Guatemala och Yucatánhalvön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.