Tysklands Frank-Walter Steinmeier talade om ”besvärliga” samtal. Foto: TT

Oro för ökade strider i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Rapporterna om hårda strider i östra Ukraina trots vapenvilan är mycket oroande. Det säger utrikesministrarna från Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina efter ett möte i Berlin. Ministrarna manar samtidigt till fortsatt tillbakadragande av tunga vapen.

Tysklands Frank-Walter Steinmeier talade om ”besvärliga” samtal.

– Det är ingen nyhet att ingenting är enkelt i Ukrainakrisen. Under samtalen idag blev åsiktsskillnaderna mellan Kiev och Moskva än en gång tydliga, sade Tyskland utrikesminister Frank-Walter Steinmeier på en pressträff.

Krimkonflikten

– Vi måste se till att vapenvilan respekteras betydligt bättre än under de senaste dagarna, tillade han.

Trots brotten mot vapenvilan manar ministrarna om fortsatt tillbakadragande av tunga vapen från fronten och att det ska utvidgas till att även gälla stridsvagnar.

I Minskavtalet som ingicks 12 februari finns en överenskommelse om att både ukrainska regeringsstyrkor och de proryska separatisterna ska dra tillbaka tunga vapen fem mil från fronten.

Intensiva strider

Veckorna efter verkade vapenvilan hålla, med undantag för enskilda strider, men den senaste tiden har oroligheterna tilltagit. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, rapporterade intensiva strider runt Donetsk i söndags, med över 1 166 detonationer under sex timmar, främst från artilleri och granatkastare. Även från andra platser kom rapporter om beskjutning.

Fler än 6.000 människor har dödats i östra Ukraina sedan striderna startade för ett år sedan.

Ukraina och väst säger sig ha bevis för att Ryssland förser de proryska separatisterna med både vapen och soldater. Ryssland har hela tiden förnekat anklagelserna och hävdar att ryska soldater som tjänstgör i Ukraina är ”frivilliga”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet