Premiärminister Fayez Serraj, i mitten till vänster, anlände till havs med sex höga tjänstemän för att upprätta en regering på en marinbas i Tripoli, trots hot från rivaliserande fraktioner. Foto: TT

Maktstrid blossar upp i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Libyens internationellt erkända regering har anlänt till en örlogsbas i huvudstaden Tripoli. Men Khalifa Ghweil, ledare för den andra och självutnämnda regeringen manar dem att försvinna eller att ”överlämna sig”.

Sju medlemmar av den samlingsregering, däribland premiärminister Fayez el-Sarraj, som förhandlades fram av FN i slutet av förra året tog sig till Abusitabasen från Tunisien med ett av libyska marinens fartyg. Enligt el-Sarraj har de i förväg förhandlat fram en säkerhetsplan med polis, militär och olika väpnade grupper i Tripoli. Vägarna utanför basen vaktas av tungt beväpnad trupp.

Medan Khalifa Ghweil varnar de nyanlända från att försöka ta sig in i staden, säger sig el-Sarraj ha en plan:

– Vi kommer att arbeta för ett eldupphör över hela Libyen, för nationell försoning och för att flyktingar ska kunna återvända och vi kommer att försöka konfrontera Islamiska staten.

Stormade tv-station

Under kvällen kom uppgifter om att beväpnade män har stormat högkvarteret i Tripoli för satellit-tv-bolaget Al-Nabaa, stoppat sändningarna och tvingat ut personalen ur byggnaden, uppger två journalister på tv-bolaget som enligt AFP står nära den regering som kontrollerar Tripoli.

– En grupp beväpnade män, några i uniform och några civilt klädda, stormade våra kontor och samlade de anställda i ett rum och sade till dem att de inte har något mer att göra här, säger en av journalisterna.

”Unik möjlighet”

När el-Sarraj kom till Tripoli sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini att det är en ”unik möjlighet för libyer från alla fraktioner att återförenas”. Också USA uttalade sitt stöd för honom.

Libyen har kastats in i kaos och laglöshet efter att forne diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011. Beväpnade grupper tog över Tripoli i augusti 2014. Det säkerhetsvakuum som uppstått har även utnyttjats av den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) som etablerat sig i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.