Oro och polarisering bland de turkiska invånarna

Uppdaterad
Publicerad

Förra måndagen tog en IS-trogen självmordsbombare livet av 32 unga personer och skadade ytterligare ett hundratal i staden Suruc i sydöstra Turkiet. Händelsen blev startskottet för en snabb våldsspiral i Turkiet.

– Sedan den turkiska polisen började gripa människor i vårt område förra tisdagen har det varit kravaller mellan demonstranter och polis nästan varje dag, berättar Canan Azbay som bor i kvarteret Gazi i Istanbul.

– Det är ett moln av tårgas och man ser utbrända bilar överallt, säger han och tillägger. Min son som knappt längre kan ta sig mellan hemmet och sitt jobb vill inte längre bo här men vi fattiga har inget val att flytta någon annanstans.

Vill ha lugn och ro

Canan har idag tagit sig till Halicparken i centrala Istanbul för att få lite lugn och ro tillsammans med sin man och hennes yngste son som är handikappad. Hennes man Bedir Azbay säger att de som många andra kurder tidigare har stöttat president Erdogan och regeringspartiet AKP delvis pågrund av de sociala reformer som partiet utfört.

– Vi hade aldrig kunnat ta hand om vår handikappade son utan de bidrag som regeringen gjort att vi kan få. Men nu spelar det ingen roll längre. Regeringen har visat sitt rätta ansikte. De sa att de stod för en fredsprocess med PKK och oss kurder men sanningen är att de inte ens låtsas som att vi kurder är utsatta. Men nu är det tydligt. Bara några av oss samlas så kommer polisen och griper oss. Men när det gäller att skydda oss mot IS tittar de åt ett annat håll. Det pågrund av orättvisan som vi kurder gör uppror nu, säger Bedir Azbay och suckar.

”Det är ett maktspel”

Inte långt ifrån familjen Azbay sitter familjen Canbolat, de är etniska turkar och mannen i familjen, Erdogan Canbolat säger att han inte kan förstå varför PKK skapar så mycket oro i landet.

– Vi kurder, alawiter och turkar har under de senaste åren levt tillsammans, arbetat tillsammans och umgåtts utan problem. Det som händer nu handlar inte om oss vanliga människor utan om ett maktspel mellan olika politiska grupper och andra länder, säger Erdogan Canbolat och tillägger att han är besviken på alla parter i konflikten just nu. Politikerna tänker bara på sig själva och inte på oss, säger han.

32 människor miste livet

Trots det kommer Erdogan Canbolat att rösta på regeringspartiet AKP om det blir nyval. Det finns inga alternativ eftersom de andra partierna aldrig kommer att kunna sammarbeta och vi behöver en stark regering nu, säger Erdogan Canbolat.

Det är tydligt att det faktum att 32 människor miste sina liv och ett hundratal skadades innan den turkiska regeringen satte hårt mot IS har gjort att många människor framför allt de kurder som lever i gränstrakterna mot Syrien känner sig åsidosatta. Liksom att den kurdiska militanta gruppen PKK dödat ett flertal poliser och militärer som hämndaktion för det som hänt i Suruc gjort att många icke-kurder nu börjat oroa sig för ytterligare attacker från PKK:s sida.

– Det är PKK:s fel att fredsprocessen mellan dem och den turkiska staten nu fallerat, säger Arzu Tozar. De har under en lång tid betett sig som ett barn som gör fel och när mamman säger till barnet fortsätter lutar det inte att göra fel. Till sist måste barnet straffas, och det är det som den turkiska staten gör nu med sina flygangrepp mot PKK.

Förknippas med IS

Arzu Tozar som är journalist och småbarnsmamma tillägger att en konsekvens av självmordsbomben i Suruc som det aldrig pratas om är att religiösa sunnimuslimer som hon och hennes man blivit mer utsatta eftersom de numera ofta förknippas med IS.

– Min man blev så trött på att folk tittade på honom pågrund av hans skägg som var långt som rättrogna ska ha skägget men som också IS har det, att han igår klippte av det, säger Arzu Tozar och tillägger. Vi har ingenting med IS att göra och nu måste vi oroa oss för både dem och PKK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.