Kravallpolis skjuter tårgas mot demonstranter i Burundis huvudstad Bujumbura. Foto: TT

Oroligheter i Burundis huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Polis och demonstranter har drabbat samman i Burundis huvudstad Bujumbura. Oroligheterna kommer dagen efter att president Pierre Nkurunziza nominerats som det styrande partiets kandidat för en kontroversiell tredje mandatperiod.

Minst två demonstranter har skjutits ihjäl i Bujumbura, uppger vittnen för nyhetsbyrån AFP. Polisen har använt vattenkanoner, tårgas och skarp ammunition i försök att skingra de protesterande. Flera poliser har skadats av stenar som kastats av demonstranterna.

– Vi hade manat till fredliga protester och det var vad som hände, men polisen och det styrande partiets milis ska ha skjutit skarpt mot de protesterande, säger oppositionsledaren Frodebu Leonce Ngendakumana.

Varnar för våldsspiral

Samtidigt berättar ett vittne för nyhetsbyrån Reuters att polis och ministrar tagit sig in på en radiostation. De ska ha hotat att stänga stationen för att den uppmanat folk till revolt, enligt ordföranden i Burundis journalistförbund.

Oppositionen och människorättsgrupper varnar för att beslutet att nominera Nkurunziza strider mot grundlagen och att presidentens försök att klamra sig fast vid makten kan kasta Burundi tillbaka in i våld.

USA fördömer kandidaturen och varnar för att landet ”förlorar en historisk möjlighet att stärka sin demokrati”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.