Foto: TT

Oroligt i Grekland efter tuffa EU-krav

Uppdaterad
Publicerad

Säkra landets gränser inom tre månader annars kan ni sparkas ut ur Schengensamarbetet. Det kravet ställer nu EU på Grekland.

Grekland har fått skarp kritik från EU för att inte ha ett tillräckligt bra mottagande och dålig koll på registrering av flyktingar. Förra året kom över en miljon flyktingar och migranter till Europa genom Grekland.

Speciella mottagningscenter, så kallade ”hot spots” byggs nu på öarna Kos, Chios, Leros, Lesbos och Samos men det räcker inte anser EU, som nu ger Grekland tre månader på sig att stärka sin gränskontroll. Gör inte landet det hotar EU med att slänga ut Grekland ur Schengensamarbetet.

50 åtgärder ska vidtas, uppger en källa inom EU, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stort missnöje

Greklands ekonomi har länge varit hårt prövad och landet kämpar nu med tuffa ekonomiska åtstramningar för bland annat pensionärer. Något som fått missnöjet att koka bland befolkningen och den nya kritiken kring flyktingmottagandet har fått många greker att åter sin rikta sin ilska mot EU.

– På en ö som har lagt hundratals miljoner euro på att öka turismen kan de inte skapa ”hot spots” utan att fråga vad de boende tycker, säger Yannis Mastromichalis, som driver ett hotell på ön Kos, till nyhetsbyrån AFP.

En bonde på ön säger att många är rädda för sjukdomar och våldtäkter när så många människor passerar. 

Våldsamma protester

Flera våldsamma sammandrabbningar har skett mellan demonstranter och polis och Kos borgmästare har lovat att undersöka möjligheten att genomföra en folkomröstning för att sätta stopp för ”hot spots”. Varje dag kommer omkring 2 000 flyktingar till Kos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.