Oroligt när muslimsk bön på Tempelberget återupptogs

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheter utbröt under torsdagen mellan israelisk polis och palestinska muslimer som samlats för bön uppe på Tempelberget, vid al-Aqsamoskén i Jerusalem. Platsen har precis återöppnats efter en elva dagar lång muslimsk protest, det uppger AP.

Israelisk polis sköt tårgas och gummikulor mot de palestinier som kastade sten inne på det muromgärdade området. Enligt palestinska Röda halvmånen uppges 37 palestinier vara skadade.

Polisen uppger att våldsamheterna startade då palestinier började kasta sten vid ingången till tempelområdet. Röda halvmånen uppger att läget blev spänt efter att israeliska trupper stängde en av grindarna till området, det skriver AP.

Israel tog bort barrikader och kameror

Israeliska myndigheter har monterat ned de säkerhetsarrangemang vid de heliga platserna som väckt folklig vrede. I tisdags plockade Israel ned de metalldetektorer som placerades ut vid ingångar till Tempelberget för två veckor sedan. Nu har även övervakningskameror och stålbarrikader avlägsnats.

LÄS MER: Israel skrotar metalldetektorer

Maningarna från religiösa ledare, och från den palestinske presidenten Mahmud Abbas, borgar för en manifestation med stort deltagande vid veckans höjdpunkt för de troende: fredagens lunchbön.

Israeliska säkerhetsstyrkor framför Klippdomen på Tempelberget i Jerusalem. Foto: Ahmad Gharabli/AFP

Oroligheter befarade

Metallbågar och kameror sattes upp efter en attack för två veckor sedan, då två israeliska poliser dödades av araber som sedan flydde in på tempelområdet. Men arrangemangen medförde att också muslimer på väg till bön övervakades närgånget. I protest har bedjande därefter valt att stanna på gatorna utanför.

De senaste veckorna har präglats av både fredliga protester och våld. Fyra palestinier har skjutits ihjäl av israeliska styrkor och tre israeliska bosättare har knivmördats av en palestinier på Västbanken.

LÄS MER: Tre palestinier dödades av israeliska säkerhetsstyrkor

Varningar och vädjanden om lugn har kommit från omvärlden.

Nu handlar maningarna från muslimska ledare om att göra fredagsbönen till en styrkedemonstration för tron.

– Vi uppmanar imamerna att stänga alla moskéer i Jerusalem på fredagen, så att alla samlas till bönen vid al-Aqsa, säger Abd al-Azim Salhab vid den Jordanienstödda stiftelse som förvaltar moskéområdet.

Jordanien – som har fred med Israel – är ett av de länder som tidigare styrt över Jerusalem, och dess kungahus är inte bara finansiär till stiftelsen. Det har också påbrå från profeten Muhammed.

LÄS MER: Nya sammandrabbningar på Västbanken – FN håller extrainsatt möte

Jerusalem

Jerusalems gamla stad hyser platser av stor religiös betydelse för muslimer, judar och kristna, som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

Enligt FN:s plan för Jerusalem efter andra världskriget skulle staden och dess omgivningar stå under internationell förvaltning, men ett samlat arabiskt angrepp på den nya staten Israel slutade med att västra Jerusalem hamnade under israeliskt styre och östra Jerusalem under arabiskt.

Under sexdagarskriget 1967 ockuperade Israel den östra delen av Jerusalem.

Israel betecknar staden som sin ”eviga och odelbara huvudstad”. 1980 antog Israel en lag om att utsträcka israelisk lag till att omfatta även östra Jerusalem, men anspråket har inte erkänts internationellt.

Israel har också byggt stadsdelar för judar i östra Jerusalem. Det ses av andra länder som ett brott mot folkrätten. Genèvekonventionerna förbjuder en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.