Pro-nationalistiska demonstranter ropar slagord i närheten kurdiska HDP:s kontor i Ankara. Foto: TT

Oroligt på flera håll i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Det prokurdiska partiet HDP:s lokaler, och affärer som ägs av kurder, har attackerats på flera håll i Turkiet. I huvudstaden Ankara har partiets fastighet satts i brand, och premiärminister Ahmet Davutoglu manar till lugn.

– Det blir omöjligt för Turkiet att hålla val med tanke på säkerheten, sa Selahattin Demirtas, ledare för HDP på onsdagsförmiddagen.

Planen är att Turkiet ska hålla nyval i november, eftersom regeringssamarbetet har havererat.

I Ankara har hundratals demonstranter attackerat HDP:s kontor, säger Garo Paylan till nyhetsbyrån Reuters.

I Istanbul har regeringsanhängare attackerat tidningen Hurriyets kontor och krossat fönsterrutor. Byggnaden stormades också i söndags då en grupp arga människor anklagade tidningen för att misskreditera president Erdogan i en tv-sänd intervju, skriver BBC.

Även i turistorten Alanya har det varit det oroligt där flera butiker satts i brand.

Våldet har trappats upp, i främst sydöstra delan av Turkiet, sedan vapenvilan mellan turkiska säkerhetsstyrkor och PKK bröt samman i juli.

Satt in marktrupp i Irak

På tisdagen gick turkiska specialstyrkor in i norra Irak för att jaga medlemmar av Kurdistans arbetarparti (PKK) med understöd av turkiskt stridsflyg. Parallellt frigav PKK 20 turkar som hållits fångna.

Militäroperationen är en vedergällning för att PKK-gerillan i söndags genomförde en attack som dödade 16 turkiska soldater.

Enligt nyhetsbyrån Anatolia deltog över 50 stridsflygplan. Mellan 35 och 40 PKK-medlemmar ska ha dödats i bombattackerna natten till tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.