Vår reporter och fotograf rapporterar direkt när polisen tvingar en grupp misstänkta huliganer längre bort från Place de la Bourse Foto: TT

Oroligt vid minnesplatsen i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

På söndagseftermiddagen tvingades polis använda vattenkanoner för att skingra en grupp fotbollshuliganer som tågat till minnesplatsen på börstorget, Place de Bourse, i centrala Bryssel. De ska ha varit tydligt alkoholpåverkade och skanderat: ”Belgiska huliganer – det här är vårt hem”.

Det var en påtagligt uppretad stämning när de runt 500 svartklädda huliganerna kom till platsen. De var enligt lokala medier tydligt alkoholpåverkade och skanderade: ”Belgiska huliganer – det här är vårt hem”.

– Då och då hörs knallskott och både ölburkar och en bengalisk eld har kastats från gruppen, säger SVT:s reporter Mathias Gerdfeldter, som var på plats på torget.

Terrorn i Bryssel

Folkmassa buade åt huliganerna

Börstorget eller Place de la Bourse har fungerat som en minnesplats för offren i tisdagens terrordåd och skulle ha varit startpunkt för en minnesmarsch på söndagen men marschen ställdes in av polisen.

Det hade dock samlats mycket folk på platsen, en folkmassa som retades upp av huliganernas ankomst.

– De skanderar: ”Bryssel, Bryssel, antirasist” för att överösta de svartklädda och började jubla när bråkstakarna vallades bort, säger Mathias Gerdfeldter.

Polisen använder vattenkanoner

För att få kontroll över gruppen av huliganer använde sig polisen av vattenkanoner.

– Bråkstakarna började rusa ifrån platsen men polisen fick kontroll på situationen med sina vattenkanoner, säger Mathias Gerdfeldter.

Strax innan 16 fick polisen kontroll på situationen och ordningen återställdes. Flera avspärrningar släpptes men det är fortsatt stor polisnärvaro på platsen. Omkring tio personer omhändertogs i samband med oroligheterna.

Borgmästaren: Avskum

Bryssels borgmästare reagerade kraftigt mot huliganerna som samlades i Vilvorde, precis norr om Brysselregionen, innan de tog sig in till Bryssel.

– Det är skandal det som har hänt, att sådana avskum kommer för att provocera invånarna på platsen för deras minnesstund. Vi förvarnades i går om att de skulle kunna komma, och jag kan konstatera att inget har gjorts för att hindra dem från att ta sig till Bryssel, säger Bryssels borgmästare Yvan Mayeur till RTL.

– Jag vill hur som helst att regeringen reagerar kring detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet