Hundratals gripna i Tyskland vid partikongress

Uppdaterad
Publicerad

Polis och demonstranter har drabbat samman i Stuttgart med anledning av att invandringsfientliga partiet AfD, Alternativ för Tyskland håller kongress. Enligt polisen är mellan 800 och 900 våldsamma demonstranter på plats.

Hundratals personer har drabbat samman med polis i tyska Stuttgart, där partiet Alternativ för Tyskland har sin partikongress. Omkring 400 personer har gripits, uppger polisen enligt nyhetsbyrån AFP.

Polisen räknar med att mellan 800 och 900 våldsamma vänsterdemonstranter är på platsen, skriver Süddeutsche Zeitung. Ett tiotal av dem har bundits med buntband och förts bort, uppger tidningen. Flera av demonstranterna ska ha varit beväpnade med trästavar och järnrör.

Ska anta sitt första partiprogram

Omkring tusen poliser från olika delar av Tyskland deltar i insatsen utanför mässområdet i Stuttgart, där kongressen äger rum. Under mötet ska Alternativ för Tyskland anta sitt första partiprogram, en händelse som lockat dit en stor mängd motdemonstranter. Trots att demonstranterna försökte hindra delegater och andra från att ta sig in i kongresscentret har mötet hittills avlöpt som planerat, rapportar BBC.

Valframgångar

Partiet AfD, vars ordförande Frauke Petry så sent som i januari sade i en intervju att polisen i nödfall skulle få skjuta mot flyktingar vid gränsen, gick starkt framåt i delstatsvalen som hölls i tre av Tysklands förbundsländer i mars.

Fakta: Partiet AfD

  • Alternative für Deutschland (AfD) bildades 6 februari 2013.
  • Partiet är skeptiskt till EU, samt fientligt mot migrationen till Tyskland.
  • Partiet formades av Alexander Gauland som var politiker i delstaten Hesse, ekonomen Bernd Lucke och redaktören Konrad Adam hösten 2012, då som en rörelse mot den tyska politiken kring eurozonens ekonomiska kris.
  • Efter fräna interna strider valdes Frauke Petry som talesperson för partiet i juni 2015. Partiet drev mot en högerpopulistisk politik.
  • Petry, född 1975, är entreprenör, växte upp i Östtyskland innan hon flyttade till Västtyskland som 14-åring.
  • Partiet förnekar att det hyser sympatisörer för nynazistiska strömningar i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.