Theresa May förväntas klara ut en del frågetecken idag. Foto: TT

Osäkerhet och ovisshet är varje investerares mardröm

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Blir det en hård eller en mjuk brexit? Det är vad alla frågar sig inför den brittiska premiärministerns linjetal idag. Inför talet har pundet fallit till den lägsta nivån på mer än tre månader eftersom marknaden förväntar sig att Theresa May kommer att föreslå en hård brexit, det vill säga att man helt lämnar EU:s inre marknad.

De kvarvarande 27 EU-ledarna har varit noggranna med att inte på förhand påbörja några förhandlingar innan man vet vad Storbritannien vill och innan de ens formellt har begärt utträde. Men man har samtidigt också slagit fast att EU:s friheter hänger ihop, det vill säga om man har tillgång till EU:s inre marknad med tullfri handel så måste man också tillåta fri rörlighet av inte bara varor och tjänster utan också människor.

Många möjliga scenarion

De möjliga scenarierna för den brittiska skilsmässan är lika många som det finns brittiska experter och allt ifrån att total skära av all band till att stanna kvar i EU har nämnts. I brist på tydliga besked annat än att Theresa May gång efter gång slagit fast att ”brexit means brexit” och sedan inte närmre förklarat vad det förväntas innebära. Det enda hon varit tydlig med är att den brittiska utträdes ansökan kommer att inlämnas i slutet av mars. Hon avser att följa det som hon säger är det brittiska folkets vilja.

Lämna en lång process

Men att lämna EU är ingalunda en rak väg framåt. Processen är krokig och förväntas ta många år av förhandlingar. Förhandlingar som EU alltså vägrar att påbörja innan Storbritannien formellt begär utträde.

Fram tills dess jobbar den nya brittiska handelsministern Liam Fox och den brittiska nytillträdda brexit-ministern David Davis med att förbereda det brittiska utträdet för fullt. För i samma stund som britterna åberopar artikel 50 och begär utträde, så startar nedräkningen på de två år som förhandlingarna får ta.

Domstolsprocess avgör hur

Samtidigt så är det inte ens säkert att det är premiärministern som har rätt att begära utträde. Eftersom Storbritannien inte har någon grundlag så blir det lite mera grumligt när man ska hantera nya juridiska frågor som utträde ju är. May själv hänvisar till en historisk sed att det är premiärministern som med ett stöd av ett så kallat kungligt privilegium en rest från medeltida lagstiftning själv beslutar i utrikesfrågor. Men de som fört upp frågan i domstolen hävdar att endast parlamentet kan besluta om ett EU-utträde genom att stifta en ny lag. Eftersom det var på det sättet när Storbritannien en gång i tiden gick med i EU. Och inom ett par veckor ska den Brittiska högsta domstolen komma med ett utlåtande som avgör vem som äger den makten. Teresa May eller det brittiska parlamentet.

Lång process

Osäkerheten kring hur lång processen kommer att bli och om Storbritannien måste sluta nya handelsavtal med varje EU -land och om hur länge de måste var med och betala för de ingångna EU-överenskommelserna är stor. Liksom frågan om vad som ska hända med de EU-medborgare som redan bor i landet.

Och osäkerhet och ovisshet är varje investerares mardröm och en utdragen process riskerar att skada den brittiska ekonomin säger näringslivet.

Theresa May förväntas klara ut en del frågetecken idag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.