Aleppo, en av de städer i Syrien som drabbats svårt av kriget. ARKIVBILD. Foto: TT

Osäkert om Iranavtal ger avspänning

Publicerad

Iran är redo att ta en ny ledarroll i Mellanöstern när västmakterna gläntar på dörren. Det kan leda till ett genombrott i kriget mot Islamiska staten. Men en lösning på Syrienkrisen är långt borta, anser experter.

Iran kan glädjas åt ett väntat ekonomiskt uppsving när sanktionerna mot landet hävs framöver efter tisdagens historiska avtal. Och dessutom: ett ökat inflytande på den världspolitiska scenen.

– När nu USA bestämt sig för att i stort sett lägga ner fajten och pengarna flödar in till Iran igen kommer det bli smidigare för landet att utöva den regionala stormaktsroll som man redan har, säger Mellanösternkännaren Per Jönsson till TT.

Irans atomenergiprogram

Hopp om Irak

Många hoppas på nya öppningar för lösningar av Syrien- och Irakkriserna, när det blir mindre kontroversiellt att involvera den tidigare pariastaten som spelar en viktig roll i flera Mellanösternkonflikter.

I Irak sammanfaller Irans stöd till shiitiska miliser med USA:s uppbackning av regeringens trupper, som båda för krig mot Islamiska staten (IS).

Per Jönsson tror att USA och Iran kommer att kunna samarbeta mer öppet militärt mot IS. I bästa fall kan också grogrunden för extremistiska rörelser minska. IS framgångar beror delvis på det stöd gruppen får av sunnimuslimer som länge känt sig marginaliserade av den shiadominerade regeringen.

– Jag tror att iranierna förstår att det inte blir en stabil situation i Irak förrän regeringen i Baghdad också vilar på sunnimuslimer. Därför kommer man förmodligen med USA:s tysta eller öppna hjälp försöka påverka regimen i den riktningen, säger Jönsson.

Svårare i Syrien

I Syrien är situationen mer låst. Iran har investerat stora ekonomiska, militära och politiska resurser för att hålla Bashar al-Assads regim under armarna i det allt mer komplicerade inbördeskriget. Samtidigt stöder regionens andra stora maktspelare Saudiarabien, som Iran ligger i indirekt konflikt med i Jemen, oppositionsstyrkor i Syrien.

Iran och Saudiarabien har dock en gemensam fiende i IS.

– Det kan gå att förhandla fram att Iran blir mer involverat när det gäller att stoppa IS framfart. Men att man samtidigt skulle hitta en lösning för fred eller avsättande av regimen Assad är mer tveksamt, säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Någon måste backa

USA kommer inte att acceptera Irans krav på att låta Assad sitta kvar. Däremot är det inte otänkbart att Iran på sikt kan backa från sin position, menar Stenberg.

Per Jönsson håller inte med:

– Att komma till något slags kompromiss om ett övergångsstyre är inte möjligt längre, den moderata oppositionen är för svag. Nu är det IS och al-Nusrafronten (al-Qaidas gren i Syrien) som utgör opposition och man kan inte begära att de ska kompromissa med Assad. På lång sikt leder detta fram till det naturliga, att låta Assad sitta kvar, säger Jönsson.

Iranavtalet

Avtalet ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, samtidigt som det bantas kraftigt.

Bland annat ska antalet centrifuger för anrikning av uran minskas med två tredjedelar. Dessutom ska Iran öppna dörrarna till sina kärnteknikanläggningar, inklusive militära, för FN-inspektörer – ett krav som satt långt inne i förhandlingarna.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) har skrivit under en överenskommelse med Iran om en färdplan för kontroller av tidigare och pågående kärntekniska aktiviteter i landet.

FN:s vapenembargo mot Iran ska finnas kvar i ytterligare fem år.

I utbyte mot detta ska de omfattande ekonomiska sanktionerna mot Iran, från FN, EU och USA, upphävas.

Men sanktionerna kan återupprättas om avtalet bryts.

Kriget i Syrien

2011: Inbördeskrig bryter ut i mars, när protester i Damaskus och Daraa i söder möts med våld. Under hösten organiserar sig oppositionen i Syriska nationella rådet mot president Bashar al-Assad. Regimen leds av alawiter, en minoritetsbefolkning; oppositionen domineras av sunnimuslimer.

2012: Syriska nationella rådet bildar med andra oppositionella Syriska oppositionsalliansen som ny paraplygrupp. Oppositionella tar kontroll över Aleppo i norr.

2013: Regeringsstyrkorna vinner tillbaka mark. Den militanta libanesiska shiamuslimska rörelsen Hizbollah deltar i strider i Syrien. Islamiska staten börjar strida i landet och tar snabbt kontroll över områden i Syriens norra del.

2014: Representanter för den syriska regimen och oppositionen möts under två omgångar för fredsförhandlingar i Genève i Schweiz. Resultatlöst. På marken har regeringssidan börjat ta tillbaka initiativet efter månader av dödläge. De brokiga styrkor som strider mot regimen bekämpar också varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet