Foto: TT

Osborne varnar för åtstramningar och höjda skatter

Uppdaterad
Publicerad

En framtid utanför EU kommer inte bli lika bra ekonomiskt som livet på insidan av EU, säger Storbritanniens finansminister George Osborne som nu flaggar för höjda skatter.

Storbritannien måste skära ned på de offentliga utgifterna och höja skatterna till följd av att britterna röstat för att lämna EU. Det säger landets finansminister George Osborne i en intervju med radiokanalen BBC.

”Vi befinner oss i en utdragen period av ekonomisk anpassning i Storbritannien, vi anpassar oss till en framtid utanför EU och det kommer inte bli lika bra ekonomiskt som livet på insidan av EU”.

Höjda skatter väntar

På frågan om det innebär att skatterna kommer att höjas svarar han ”Ja, absolut”.

”Vi måste tillhandahålla finanspolitisk stabilitet och visa landet och världen att regeringen kan klara sig med befintliga resurser”, säger Osborne till BBC Radio, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ställer inte upp i valet

Den brittiske finansministern har tidigare förekommit i spekulationerna om vem som ska efterträda den avgående premiärministern David Cameron. I dagens The Times dementerar dock Osborne, som var en stark förespråkare för att Storbritannien skulle stanna i EU, att han har för avsikt att ställa upp.

En ny partiledare och premiärminister ska utses senast den 2 september och valberedningen kommer att inleda processen i nästa vecka. Londons tidigare borgmästare Boris Johnson och inrikesminister Theresa May är favorittippade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.