SVT träffar Lum Veseli och Andi Bajgora i Kosovo. Foto: SVT

Oscarsnominering och OS-guld stärker varumärket Kosovo

Uppdaterad
Publicerad

Kan kultur- och sportframgångar vara viktiga diplomatiska redskap när det gäller att bygga relationer länder emellan? Det tror många i Kosovo, som är ett av Europas fattigaste länder. Ett historiskt OS-guld och landets första Oscarsnominering har både stärkt den egna befolkningens självkänsla och Kosovos varumärke utomlands.

Livet är sig inte längre likt för tonårskillarna Lum Veseli och Andi Bajgora. I år blev kortfilmen Shok den första filmen någonsin från Kosovo att bli Oscarsnominerad, och de båda huvudrollsinnehavarna fick ta ledigt från skolan för att gå på röda mattan i Los Angeles.

Sedan dess kan de inte visa sig i huvudstaden Pristina utan att bli stoppade av fans i alla åldrar.

– Vi är så stolta, både för vår egen del och för Kosovos. Det känns fantastiskt, säger Lum Veseli och Andi Bajgora och skrattar.

”Först skämtade vi bara om att filmen skulle bli nominerad”

Kortfilmen Shok skildrar två pojkars liv under Kosovokriget i slutet av 1990-talet och är baserad på verkliga händelser.  Filmen har vunnit en hel hoper priser runt om i världen, men någon Oscar blev det inte. Ändå beskrivs nomineringen som en milstolpe. Inte bara för Kosovos filmindustri utan för hela den unga nationens identitet och självkänsla.

– Först skämtade vi bara om att filmen skulle bli nominerad. Sedan när det hände i verkligheten kändes det helt galet kul, säger Lum Veseli. 

Det är inte bara kulturdiplomatin som vinner segrar. I somras deltog Kosovo i OS för första gången, och judostjärnan Majlinda Kelmendi skrev historia när hon tog hem landets första OS-guld.  Nyligen spelade Kosovos fotbollslandslag oavgjort mot Finland i sin första tävlingsmatch någonsin.

– Nackdelen är att våra politiker åker snålskjuts på kultur- och sportframgångarna. De är bara intresserade av att samarbeta när succén väl är ett faktum, säger Samir Karahoda, en av grundarna bakom dokumentärfilmfestivalen Dokufest som också satt Kosovo på filmkartan. 

”Vi kommer att få en Oscar”

Sedan Kosovo blev självständigt för åtta år sedan har ett hundratal länder erkänt Kosovo, men inte FN och inte fem EU-länder. Det pågår ett ständigt diplomatiskt arbete för att stärka landet som varumärke och övervinna det sista motståndet.

Samir Karahoda tror att kultur- och sportframgångarna är viktiga, inte bara för relationerna med omvärlden utan också för landets unga. 

– Det är den bästa inspirationskällan för den yngre generationen. Men så länge vi har de politiker vi har så kommer Kosovos image utomlands inte att förbättras, säger Samir Karahoda.

För Lum Veseli och Andi Bajgora är det här bara början.

– Första gången Kosovo tävlade i OS så tog vi en guldmedalj. Första gången vi blev Oscarsnominerade var vi så nära. Men vi kommer att få en Oscar, var så säkra!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.