Oslopolisen anklagas för rasism i ny rapport

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Oslo uppträder rasistiskt och diskriminerar hemlösa med romskt och afrikanskt ursprung. Det menar en ny rapport.

I Oslo är det förbjudet att sova utomhus på offentliga platser. Förbudet infördes 2013 efter önskemål från polisen och blev redan då hårt kritiserat. Nu kommer vass kritik mot hur lagen tillämpas. Lagen har nämligen lett till att polisen diskriminerar hemlösa som inte är norska medborgare, det menar en ny rapport från Norskt center för mänskliga rättigheter.

Sparkar och knuffar

De hemlösa som intervjuats i rapporten vittnar om rasistiska och nedsättande kommentarer i samband med polisens avhysningar.

”Vi får höra: ’stick i väg rumäner’, ’om du inte gillar det, så stick tillbaka till Rumänien’”, säger en av de intervjuade i rapporten.

Flera vittnar också om våld.

– Det handlar om knuffar och sparkar. I kombination med hatfulla och rasistiska uttryck så blir det extra allvarligt, säger Kristin Høgdahl, direktör för Norges nationella institution för mänskliga rättigheter, som står bakom rapporten.

Romer och mörkhyade extra utsatta

Särskilt utsatta är personer av romsk eller afrikansk härkomst, de blir avhysta dubbelt så ofta som alla andra grupper av hemlösa visar rapporten. De blir också oftare av med sina tillhörigheter. Medan 61 procent av personerna med romsk och afrikansk härkomst uppgav att de fått sina egendomar beslagtagna var det bara 26 procent av de övriga som rapporterade samma behandling. Att just dessa grupper drabbas hårdare är inget som förvånar Kristin Høgdahl.

– Det är inga tvivel om att romer och mörkhyade är extra utsatta, det visar en rad rapporter i europeiska sammanhang. Men med tanke på att det före förbudet var så mycket debatt om att det skulle drabba just dessa grupper så är jag lite förvånad att polisen inte varit extra försiktig.

Kristin Høgdahl förtydligar dock att de intervjuade vittnar om att det finns de poliser som alltid beter sig schysst, på samma sätt som det finns de som upprepade gånger var oförskämda och använde skällsord.

– Det handlar om individer, inte om systematisk rasism. Men samtidigt är det mer än några enskilda tillfällen det handlar om.

Vill se uppmaning från FN

Kristin Høgdahl anser att fynden i rapporten tyder på brott mot de mänskliga rättigheterna. Hon hoppas att FN nu ska uppmana Norge att dra tillbaka förbudet.

– Vi ser det som allvarligt. Vi tycker att det är så pass starka indikationer så att Oslo bystyre bör dra tillbaka förbudet som det är nu och utvärdera, säger Kristin Høgdahl.

Polisen: Har inte tagit emot klagomål

Oslopolisen har ännu inte velat kommentera rapporten men Johan Fredriksen, chef för polisens ordningsavdelning, skriver i ett mejl till NRK att Oslos polisdistrikt har stort fokus på att behandla alla med respekt. Han betonar att dålig behandling eller nedsättande kommentarer självklart är helt oacceptabelt.

”Vi kan inte se att vi har tagit emot några klagomål på nedsättande eller rasistisk behandling från hemlösa och inte från organisationer som jobbar med dessa, skriver han.

Rapporten ”Kriminalisering av hemlöshet i Oslo”

Den 15 maj utvidgade Oslo kommun förbudet mot att sova utomhus så att det i praktiken omfattade alla offentliga platser i huvudstaden.

Rapporten från Norges nationella institution för mänskliga rättigheter undersöker om implementeringen av den nya lagen kan innebära brott mot Europakonventionen.

Rapporten bygger på intervjuer med 81 personer som bor på gatan i Oslo, information från myndigheter och analyser av andra studier om hemlösa.

Samtliga centrala empiriska resultat i undersökningen är statistiskt säkerställda uppger rapportens författare.

Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter som står bakom rapporten är en statlig norsk institution som upprättats av stortinget. Institutionen har som huvuduppgift att se till så att mänskliga rättigheter skyddas i enlighet med norsk grundlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.