Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz (arkivfoto) Foto: AP/TT

Österrike blockerar Turkiet-samtal

Uppdaterad
Publicerad

27 av 28 EU-länder var redo att enas om tuffare skrivningar mot Turkiet i förhandlingarna om medlemskap i EU. Men Österrike krävde ännu mer – och därmed står nu EU utan gemensam linje i utvidgningsfrågan.

Österrike har varit en av de tuffaste kritikerna mot vad som skett i Turkiet efter det nedslagna kuppförsöket i somras.

På tisdagens EU-ministermöte i Bryssel gick det till sist så långt att utrikesminister Sebastian Kurz vägrade att godkänna den kompromiss som tagits fram.

– Vi vill ha en god dialog med Turkiet och även ett gott samarbete i många frågor, men vi måste bestämma oss mellan ett gott samarbete eller medlemskap. Och vi måste ta det beslutet i EU, säger Kurz själv på en presskonferens efter mötet.

För nyhetsbyrån NTB uppger en EU-källa att Kurz inte bad om att redan nu frysa förhandlingarna om medlemskap, men ändå krävde en tydlig formulering om att det ska kunna göras.

– Det var oerhört dramatiskt. Österrike kunde inte gå med på det, trots att skrivningarna i slutsatserna är oerhört hårda när det gäller utvecklingen i Turkiet. Bland annat så står det att vi konstaterar att inga nya kapitel (i medlemskapsförhandlingarna) har öppnats och kommer inte att öppnas så länge denna situation kvarstår, berättar EU- och handelsminister Ann Linde (S).

Rent praktiskt innebär dock oenigheten i princip ingenting för utvidgningsprocessen just nu.

Fakta: I EU:s väntrum

 * Turkiet – förhandlar sedan 2005, 16 förhandlingskapitel öppnade, ett avklarat.

 * Montenegro – förhandlar sedan 2012, 24 kapitel öppnade, två avklarade.

 * Serbien – förhandlar sedan 2014, fyra kapitel öppnade.

 * Makedonien – kandidatland sedan 2005, förhandlingsstart låst av grekiskt motstånd på grund av landets namn.

 * Albanien – kandidatland sedan 2014.

 * Bosnien-Hercegovina – ansökan godkänd 2016.

 * Kosovo – associationsavtal klart 2016.

Källa: EU-kommissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.