Ungersk polis hjälper till med gränskontroller i den makedonska gränsstaden Gevgelija. Foto: TT

Österrikes regelskärpning ger dominoeffekt längs med flyktingrutten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir svårare och svårare för flyktingar att ta sig fram i Europa. Efter Österrikes besked om hårdare kontroller stramas reglerna åt längs med hela rutten.

Österrikes beslut att skärpa gränskontroller och asyllagar har gett en dominoeffekt längs med hela Västbalkanrutten. Sedan förbundskanslern Werner Faymann på onsdagen meddelade att landet bland annat kommer sätta ett tak på antalet asylansökningar och endast släppa in de människor vars identitet kan strykas har även Slovenien, Kroatien, Serbien och Makedonien varslat om att man kommer införa hårdare gränskontroller.

På torsdagen berättade Kroatiens inrikesminister att de flyktingar som släpps in i landet kommer behöva intyga att de tänker söka asyl i Tyskland och Österrike. Beslutet fattades efter beskedet från Österrike.

– EU:s omplaceringsplan och alla gemensamma möten och videokonferenser har inte gett resultat. Alla tar tillfället i akt att häva Schengenavtalet och den fria rörligheten och nu har också Wien gjort det, beklagade sig Ranko Ostojić under dagens presskonferens och tillade att Dublinförordningen är omöjlig att upprätthålla i en så här stor flyktingkris.

Han medgav att det kommer vara svårt att kontrollera om flyktingarna verkligen söker asyl i Österrike eller Tyskland. Det är också oklart vad som händer med dem som inte kan önskar stanna i just dessa länder.

Österrike avvisade 13 personer

Österrike kommer i år att acceptera 37.500 asylansökningar, vilket kan jämföras med de 90.000 som man tog emot förra året. Familjeåterföreningar kommer att begränsas och bidrag till flyktingar att minskas. Lagskärpningarna träder i kraft fullt ut först i februari, men redan i går fick 13 flyktingar på väg från Slovenien till Österrike vända i enlighet med de nya gränsreglerna. Enligt slovenska medier var anledningen att de inte hade fullgod dokumentation, hade falska pass eller av annan anledning inte kunde stryka sin identitet. 

Några timmar efter den kroatiske inrikesministerns pressträff kom beskedet att också Slovenien inför samma krav på intyg. Reglerna kommer att gälla från och med det tåg med flyktingar som väntas anlända till gränsen klockan 22 på torsdag kväll, berättade inrikesminister Vesna Györkös Žnidar. Även Serbien och Makedonien kommer att söka intyg av flyktingarna på att de ska vidare till Tyskland eller Österrike, men Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić varnade i dag att den nya politiken bara kommer att leda till en omfattande människosmuggling.

Inget av länderna längs med Västbalkanrutten vill bli en så kallad ”hot spot” där flyktingarna blir kvar för att bland annat Tyskland inte vill ta emot dem och både Kroatien och Serbien sa redan i höstas att de kommer rätta sin flyktingpolitik efter länderna i västra och norra EU.

Makedonien stängde gräns

Efter Österrikes beslut stängde Makedonien tillfälligt sin gräns mot Grekland, men på torsdag var den åter öppen och de omkring 600 flyktingar som hade väntat på att passera släpptes förbi. Makedonien släpper sedan slutet på förra året endast igenom syrier, irakier och afghaner och stoppar alla som anses vara ekonomiska migranter från att komma in i landet. Enligt Österrikes nya regler kommer asylansökningar från dem som inte kommer från krigsdrabbade områden att avslås. 

Under januari har omkring 2.000-3.000 människor dagligen passerat Västbalkanrutten, i höstas kunde det som mest röra sig om över 11.000 människor dagligen. Till våren väntas siffrorna åter växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.