Tysklands utrikesminister Frank–Walter Steinmeier. Foto: TT

Östländer nobbar flyktingkvoter

Uppdaterad
Publicerad

Länderna i Centraleuropa liksom Finland och Danmark säger nej till EU:s planer på obligatorisk fördelning av asylsökande. Ett extra toppmöte kommer nu allt närmare för att lösa krisen.

Efter ett möte med Tysklands utrikesminister Frank–Walter Steinmeier i Prag i dag gav utrikesministrarna från Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern raka besked om att de inte tänker acceptera några bindande flyktingkvoter i EU. Steinmeier beskriver situationen som ”den största utmaningen” i EU:s historia och att unionen måste samarbeta för att få till en rättvis fördelning av de människor som söker sig till EU undan krig och förföljelse.

– Vi är övertygade om att vi som länder bör behålla kontrollen över antalet vi väljer att acceptera, sade tjeckiske Lubomir Zaoralek på en presskonferens med de övriga ländernas ministrar, enligt AFP.

#flykt

Har undantag

Även Finland säger nej till EU–kommissionens förslag. Landet lovar visserligen att hjälpa till i det nuvarande nödläget och ta emot ytterligare 2.400 asylsökande som på sistone anlänt till Grekland, Ungern och Italien, men poängterar att det sker frivilligt och att man inte vill införa obligatoriskt bindande regler.

– Vi kan gå framåt på frivillig basis. Det blir ingenting om människor ska vandra genom hela Europa. Vi måste få kontroll över det här, sade utrikesminister Timo Soini enligt FNB sedan den finländska regeringens EU–ministerutskott behandlat frågan i morse.

Danmark som tillsammans med Storbritannien och Irland har undantag från EU:s samarbete på inrikes– och justitieområdet.

– Vi har ett undantag och vi tar absolut en mycket stor andel redan, säger integrationsminister Inger Støjberg enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Förra året sökte omkring 15.000 människor asyl i Danmark. 

Motståndet gör att ett extrainsatt toppmöte för EU-ländernas stats- och regeringschefer rycker allt närmare. Om inte ländernas migrationsministrar vid sitt möte på måndag kan ge ”konkreta tecken på solidaritet och enighet” lovar EU:s permanente ordförande Donald Tusk att kalla Stefan Löfven och övriga ledare till ett extramöte före månadsskiftet.

Sverige: Stryk Turkiet från lista

Sverige vill ta bort Turkiet från den föreslagna EU-listan över ”säkra länder” dit asylsökande kan snabbavvisas.  – Det kan finnas människor i Turkiet som kan ha asylskäl, säger migrationsminister Morgan Johansson (S)

Enligt Johansson anser inte FN:s flyktingorgan UNHCR att Turkiet är ett så kallat säkert land, alltså att asylansökningar därifrån i normalfallet avslås och därför kan snabbehandlas.

Turkiet är ett av sju länder EU-kommissionen vill ha med på listan, där bland andra också Serbien, Albanien och Kosovo finns med.

Fler på väg

Samtidigt rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR att ytterligare omkring 7.600 flyktingar och migranter under det senaste dygnet har tagit sig över till Makedonien från Grekland. Vägen genom den forna jugoslaviska delrepubliken – och senare Serbien och Ungern – har blivit en huvudled för dem som söker sig mot Väst- och Nordeuropa i hopp om asyl.

UNHCR har utlovat hjälp till Ungern med sovplatser åt de många flyktingar som anländer till landet. 300 monteringsklara boenden ska skickas till landet, rapporterar Reuters. FN ska också skicka nödhjälp till 95.000 flyktingar i Ungern, Serbien, Makedonien och Grekland.

William Spindler, talesman för UNHCR, uppger att man är i kontakt med myndigheterna i Ungern, som bygger ett staket vid sin gräns till Serbien, och ”nära följer” vilken roll de soldater som skickats dit ska ha.

– Vi förväntar oss att myndigheterna respekterar flyktingarnas rättigheter, säger han till Reuters.

Försvarar polisen

Samtidigt säger Ungerns premiärminister Viktor Orban att flyktingarna gjort uppror mot landets myndigheter genom att ockupera tågstationer och vägra registrering. Orban säger också att polisen kommer att ta krafttag mot flyktingarna nästa vecka. Då träder en tuffare flyktinglagstiftning i kraft och de som tar sig in i landet illegalt kommer att gripas.

– Med tanke på att vi står inför ett uppror från de illegala flyktingarna anser jag att polisen har gjort ett enastående jobb utan att använda våld, säger Orban.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet