SVT:s Christian Catomeris träffade Emmanuel Macron. Foto: Martin Lundberg, SVT

”Ovanligt att möta personer med så starkt driv”

Uppdaterad
Publicerad

Emmanuel Macron är känd för att vara snål med intervjuer, men SVT:s Agenda fick ett exklusivt möte med den franske presidenten.

– Han sa saker till oss som han inte brukar säga i franska medier, säger Christian Catomeris, SVT-journalisten som fick en lång pratstund med presidenten.

Christian Catomeris var tidigare korrespondent för SVT i Bryssel och har bevakat Frankrike under lång tid. Han har ställt frågor till franska presidenter förut, men den här gången var speciell.

– Det brukar ju handla om en eller två frågor på en presskonferens. Det är inte varje dag man får sitta ner i 25 minuter med ledaren för världens femte största ekonomi. Emmanuel Macron har dessutom varit snål med intervjuer till franska medier, så att få en så exklusiv intervju har jag inte varit med om tidigare.

Agenda

Vad fick du för intryck av Macron?

– En intressant person. Nyanserad och lågmäld och samtidigt viljestark med högtflygande ambitioner, både personliga och för sitt land. Man undrar hur han ska gå i land med detta.

– Det är ovanligt att möta personer med ett så starkt driv. Han känns inte heller så opportunistisk, utan väljer ibland ämnen och perspektiv som hans väljare inte tycker är så viktiga.

Franska medier är nyfikna på vad Emmanuel Macron kommer att säga i den svenska intervjun, säger Christian Catomeris.

– Han sa saker till oss som han inte brukar säga i franska medier. Bland annat pratade han ju ganska mycket om trakasserier och våld mot kvinnor på ett sätt som man inte hört i Frankrike på samma sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet