Foto: TT

Minst 1.900 döda i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 2.000 döda, tusentals skadade och omfattande förödelse rapporteras efter den kraftigaste jordbävningen i Nepal på över 80 år. Men det finns inga uppgifter om att svenskar dött eller skadats i katastrofen.

När marken började skaka bröt panik ut. Människor flydde för sina liv medan husen rasade som korthus runtomkring.

– Vi gick ut på balkongen och kunde se hur damm steg upp från bergen runt Katmandu, säger Mark South, som arbetar för Röda Korset i huvudstaden Katmandu till TT.

Jordbävning i Nepal

Nepalesisk polis uppger enligt AP att över 1.910 personer omkommit, 721 av dem i Katmandu, och nära 5.000 skadats till följd av skalven. Men svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om döda eller fysiskt skadade svenskar.

Sprang ut ur café

Viktor Agaton befann sig på andra våningen på ett kafé i den populära turiststaden Pokhara i Nepal när jordbävningen slog till.

– Alla bara lämnade sina grejer och sprang ner. Just då var det hektiskt. När vi stod på gatan gungade marken och när jag senare kom tillbaka till mitt hotellrum låg allting på golvet, säger Agaton.

Jordbävningarna, var det kraftigaste hade en magnitud på 7,8, orsakade omfattande förödelse i Katmandudalen. Men rapporter om döda har kommit från stora delar av landet.

Nära 2.000 döda

Tyska nyhetsbyrån DPA rapporterar att nepalesiska myndigheter befarar att dödstalen kan komma att stiga till 4.500.

Skalvets epicentrum var runt åtta mil från huvudstaden, men skador och dödsfall inrapporteras ända från Indien, Bangladesh och Kina. Jordbävningen utlöste också dödliga laviner på Mount Everest. Delar av ett basläger där hundratals klättrare samlats begravdes delvis i snö och enligt Nepals turistdepartement dog minst tio människor.

Risk för nya storskalv

Skadorna kan bli extra omfattande eftersom skalvet drabbade ett område med hög befolkningstäthet, enligt seismologen Reynir Bödvarsson. Efterskalven, det kraftigaste med 6,6 i magnitud, fortsatte att skaka området i går.

En risk är att skalvet påverkar ett närliggande skalvbenäget område, vilket skulle kunna vara förödande för de pågående katastrofinsatserna.

– En så stor rörelse som vi pratar om här kan öka belastningen där och orsaka ett nytt huvudskalv.

Sverige bistår

Nepal har via FN bett om internationell katastrofhjälp, och en rad länder har gett klartecken till insatser under de första, kritiska timmarna.

Svenska biståndsorganet Sida godkände i går en insats på 13 miljoner kronor. Pengarna går till enligt Sida till Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), som ska lasta ett flygplan i dag. Ombord finns en svensk sök- och räddningsstyrka på cirka 60 personer, ett tiotal sökhundar och tung utrustning till Nepal, enligt Sidas beskrivning.

MSB förnekar att det är klart med insatsen:

– Vi håller på att jobba på det, men har inte fått någon bekräftelse. Får vi inte ett bra flyg så åker vi inte, säger Christian Di Schiena, biträdande enhetschef för insatser MSB.

Fakta: Nepal

Nepal är till ytan en tredjedel så stort som Sverige och har omkring 27 miljoner invånare.

Landet ligger uppklämt mot Himalaya och är främst känt för sina väldiga berg – däribland Mount Everest, på gränsen till Kina.

Huvudstaden Katmandu hade omkring en miljon invånare enligt en mätning 2012.

Nepal är ett av de minst industrialiserade och fattigaste länderna i världen. En stor del av befolkningen bor på landsbyggd och omkring 75 procent av den förvärvsarbetande befolkningen är sysselsatt i jordbruket.

Nepal sargades av svåra motsättningar vid sekelskiftet. Stora folkliga protester 2006 ledde till att den hårt kritiserade kung Gyanendra tvingades avsäga sig sin reella makt. Senare samma år enades landets nya ledning med maoistgerillan om ett slut på det tio år gamla inbördeskrig som krävde över 10 000 människoliv.

Efter ett val 2008 röstade en författningsförsamling för att avskaffa monarkin. Tills vidare gäller en provisorisk författning från 2007, som garanterar ett parlamentariskt styreleskick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet