Flyktingbåt utanför Libyens kust. Arkivbild. Foto: TT

Över 100 omkom i helgen på väg till Italien

Publicerad

Över 100 människor omkom när fyra båtar med migranter och flyktingar sjönk i helgen, på väg från Libyen till Italien, uppger Internationella organisationen för migration (IOM).

– Bara sedan fredag har vi fått kännedom om fyra skeppsbrott där 113 personer omkommit, precis utanför Libyens kust, säger Joel Millman, talesperson för IOM.

I takt med att flyktvägen till EU genom Turkiet och Grekland stängs försöker allt fler ta den farliga vägen via Libyen till Italien.

– Det håller på att bli den främsta flyktvägen. Därför är vi väldigt oroliga för vad som ska hände de närmaste månaderna, säger Millman.

Sedan januari har över 28.000 flyktingar och migranter tagit sig till Italien sjövägen. Sammanlagt har över 1.300 personer försvunnit på Medelhavet sedan årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.