En härva med övergrepp i Tysfjord i norra Norge bara växer. Polisen har nu hittat över 150 fall av sexuella övergrepp, och de första tio åtalen är på gång. Foto: TT

Stor norsk övergreppshärva växer – polisen ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

En härva med sexuella övergrepp i Norge fortsätter att växa. 151 fall har hittats på en ort med ett par tusen invånare, och polisen ber nu om ursäkt för att inte ha agerat i tid.

Det bor knappt 2.000 invånare i den lilla kommunen Tysfjord i norra Norge. Förra sommaren berättade elva personer i tidningen VG att de utsatts eller bevittnat sexuella övergrepp. Dessutom avslöjades att det rådde en omfattande övergrepps- och tystnadskultur inom vissa grupper i staden.

Polisen har nu hittat 151 fall av sexuella övergrepp.

Unga flickor offer

Enligt polisens undersökning har 82 människor utsatts för övergrepp. De utsatta har främst varit flickor mellan 7 och 16 år. Den yngste var enligt polisen bara fyra år gammal när övergreppen började. I många av fallen klassas övergreppen som våldtäkt och kan ge 21 års fängelse.

92 personer är nu misstänkta och de första tio åtalen är på gång. Men trots att många av fallen skedde för längesen, bad polischefen Tone Vangen i dag om ursäkt.

– Det jobb som polisen gjort fram till 2016 har inte varit bra nog. Det finns berättelser i vårt material om att folk kommit till polisen utan att vi kan se ett ärende påbörjats.

– Jag beklagar djupt att polisen helt enkelt brustit där.

”Stärkt förståelsen”

Men Tone Vangen menar att polisen lärt sig av sina misstag.

– Polisen har nu, kanske i samklang med samhällsutvecklingen i stort, stärkt sin förståelse och kompetens i stor grad vad gäller sexuella övergrepp. Vi jobbar helt annorlunda med det och har helt andra förutsättningar.

– I dag hamnar många övergreppsärenden i domstol så att ansvar kan utkrävas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.