President Hassan Rohani beskrivs som en reformist som många haft förhoppningar på för att förbättra situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Foto: TT

Över 200 avrättningar i Iran i år

Publicerad

Situationen för mänskliga rättigheter ser ut att ha försämrats under Irans president Hassan Rohanis tid. Men om ett avtal sluts om landets atomprogram kan den den iranska regeringen vidta åtgärder för att förbättra situationen. Det säger FN:s rapportör Ahmed Shaheed.

Över 200 människor har avrättats i Iran i år, sa Ahmed Shaheed i dag i Genève när han kortfattat berättade om situationen för mänskliga rättigheter i landet. Samtidigt höll USA:s utrikesminister John Kerry och Irans utrikesminister Javad Zarif samtal om Irans atomprogram i staden Lausanne.

– Det finns mycket oro i det iranska samhället att kärnenergifrågan kan kasta skugga över diskussioner om mänskliga rättigheter. Min åsikt är att om det sker en förbättring i säkerhetsfrågan finns det potential för förbättringar i andra områden, säger Ahmed Shaheed, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.