Philipp Christoph von Königsmarck och Sophie von Braunschweig und Lüneburg. Foto: Wikimedia commons

300 år gammalt mordfall nära lösning

Uppdaterad
Publicerad

För 322 år sedan försvann den svenske greven Philipp Christoph von Königsmarck. Dödsorsaken misstänks sedan länge vara mord. Efter ett spektakulärt fynd kan gåtan vara nära sin lösning.

Den 10 augusti i år, under renoveringsarbeten på slottet Leine i Hannover, hittade byggnadsarbetare ett lik på åtta meters djup i vattnet under slottets fundament.

Skelettdelar och vävnad undersöktes av den medicinska högskolan i staden men den exakta dödsorsaken kunde inte fastställas.

DNA-prover

Nu ska DNA-prover tas från benresterna och andra vävnader och därefter jämföras med nu levande ättlingar till den svenske greven Philipp Christoph von Königsmarck.

En överensstämmelse mellan proverna skulle betyda att det rör sig om den försvunne greven rapporterar bland andra nyhetskanalen N24.

– Då kan vi få bevis för att det rör sig om mord, säger överåklagare Thomas Klinge i Hannover.

Kärlek och ...

Philipp Christoph von Königsmarck var dotterson till Herman Wrangel, svensk fältmarskalk i trettioåriga kriget.

Philipp Christoph var officer och kavaljer i Hannover där hans hushåll bestod av bland annat 29 tjänare och 52 hästar.

Han hade ett förhållande med sin barndomskamrat prinsessan Sophie von Braunschweig und Lüneburg.

Det var emellertid sedan tidigare bestämt att hon, 16 år gammal, skulle gifta sig med sin kusin hertig Georg Ludwig som senare blev Georg I av Storbritannien. Äktenskapet har beskrivits som olyckligt.

... ond bråd död

Philipp Christoph och Sophie var fortfarande kära och deras förhållande var inte över. De planerade att fly från slottet Leine men planen upptäcktes.

Förmodligen fick Georg Ludwig reda på flyktplanen genom att en förtrogen till Sophie förådde henne. Man misstänker grevinnan Clara Elisabeth von Platen, en mätress till Georg Ludwig.

Därefter försvann Philipp Christoph spårlöst natten till den 1 juli 1694. Han var då 29 år gammal.

Knappt ett halvår efter sin älskades försvinnande skilde sig Sophie från Georg Ludwig. Hon tillbringade resten av sitt liv inspärrad på slottet Ahlden i Niedersachsen där hon dog 1726 i en ålder av 60 år.

Filmer och romaner

Georg Ludwig och regeringen i Hannover misstänks ha utplånat alla spår och sade sig inte veta något om vad som hänt.

Mer eller mindre fantastiska berättelser om vad som drabbat den vackre men olycklige adelsmannen har spridits genom åren. Den tragiska kärlekshistorien har också gett upphov till filmer och åtskilliga romaner.

Men nu kanske det inte dröjer länge förrän det står klart att Philipp Christoph von Königsmarck mördades. Och med tanke på fyndplatsen kan nog mannen som 1714 blev kung av Storbritannien inte undgå misstanke om inblandning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.