Över 500 bilar brända i Paris-upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Över 500 bilar sattes i brand under natten till i dag i Paris förstäder och på andra orter dit oroligheterna har spritt sig. 78 personer greps, enligt myndigheterna, skriver AFP.

Hårdast drabbat var området Seine- Saint-Denis, nordost om Paris. 1.300 poliser var utkommenderade till de värsta upploppen hittills sedan oroligheternas början i förra veckan.

En handikappad kvinna skadades svårt då hon inte hann av en buss som attackerades med molotovcocktails. Fem poliser rapporteras ha skadats av föremål som kastades emot dem.

Vänstern kräver nu att inrikesministern avgår.

-Om han har minsta känsla för värdighet bör han avgå, sade André Vallini, som ansvarar för rätts- och säkerhetsfrågor inom socialistpartiet, på torsdagen till franska medier.

Liknande tongångar hördes från Nokl Mamhre, en av det franska miljöpartiets frontfigurer, som ansåg att Sarkozy själv har ett stort ansvar för den explosiva situationen i Paris förorter.

Det är Sarkozys tal om nolltolerans och ”slödder”, som väckt kritik både bland partikamrater och utomstående.

Spreds till andra förorter

Kravallerna började sedan två pojkar dött i förorten Clichy-sous-Bois och många i kvarteret misstänkte att polisen delvis var ansvarig.

På drygt en vecka har sedan våldet spridit sig till andra förorter i Parisregionen.

Över tusen bilar har hittills brunnit upp och även bussar har blivit antända. Offentliga inrättningar som polisstationer, skolor och en idrottsanläggning har också blivit nerbrända, liksom flera privata företag.

Regeringen har suttit i en rad krismöten sedan kravallernas utbrott, och ska presentera en särskild ”förortsplan” i slutet av månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.