Ukrainska trupper i östra delarna av landet. Internationella brottsmålsdomstolen kan nu komma att utreda krigsbrott i samband med stridigheterna där. ARKIVBILD Foto: TT

Överens om Ukraina

Publicerad

Efter utdragna förhandlingar i Vitrysslands huvudstad Minsk kom representanter för Ryssland och Ukraina igår kväll överens om att stridsvagnar, artilleri och granatkastare upp till 120 millimeter kaliber ska dras tillbaka från fronten i östra Ukraina.

Överenskommelsen är ett komplement till den vapenvila som parterna undertecknade i februari, en vapenvila som först i september har börjat respekteras i någon större utsträckning.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som lett förhandlingarna, säger att separatisterna har lovat underteckna överenskommelsen idag. Planen är att vapnen ska placeras minst 15 kilometer från frontlinjen, och att det hela ska vara genomfört i mitten av november.

På fredag ska ett toppmöte om kriget i Ukraina hållas i Paris. Då möts Rysslands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes premiärminister Francois Hollande för att försöka finna en politisk lösning på konflikten i östra Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet