Katedralen i Regensburg. Foto: TT

Övergrepp mot hundratals pojkar på tysk skola

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny rapport ska minst 547 korgossar på en prestigefylld katolsk körskola i Tyskland ha utsatts för fysiska och sexuella övergrepp mellan 1945 och tidigt 1990-tal. ”Våld var en vardaglig metod”, står det bland annat i rapporten.

Flera medier, däribland ABC News och New York Times, uppmärksammar rapporten, som skrivits av den tyske advokaten Ulrich Weber. Rapporten gäller körskolan Regensburger Domspatzen i Regensburg i sydöstra Tyskland, som mellan 1964 och 1994 drevs av påve emeritus Benedictus XVI:s äldre bror Georg Ratzinger.

Redan 2010 kom rapporter om sexuella övergrepp på skolan, men det dröjde till 2015 innan Ulrich Weber ålades att sammanställa en rapport om situationen. Enligt rapporten har 547 pojkar ”med höggradig sannolikhet” utsatts för fysiska och sexuella övergrepp, eller både och. Rapporten listar 500 fall av fysiskt våld och 67 fall av sexuella övergrepp, begångna av sammanlagt 49 förövare.

LÄS MER: Nya mörkläggningar av katolska prästers övergrepp

”Nedbrytning av barnens vilja”

På skolans förskola ”dominerade våld, rädsla och hjälplöshet” och våld var ”en vardaglig metod”, enligt rapporten.

”Hela utbildningssystemet var inriktat mot musikalisk topprestation och körens framgångar. Vid sidan av individuella motiv lade institutionella motiv – det vill säga nedbrytning av barnens vilja, med maximal disciplin och hängivenhet som mål – grunden för våld”, står det.

Georg Ratzinger har erkänt att han slagit elever efter att han tagit över kören, men tillägger att sådana bestraffningar var vanliga i Tyskland på den tiden. Han säger också att han varit medveten om uppgifter om fysiska övergrepp i skolans grundskola, men att han inte agerat på dem. Han säger sig inte ha varit medveten om några sexuella övergrepp.

LÄS MER: Uppdrag gransknings team attackerat av katolsk församling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.