Till skillnad från gårdagen när vi inte såg en enda buss passerar flera loklabussar i de jordbävningsdrabbade byarna i Gorkhadistriktet. Samtliga är fyllda till bredden. Foto: Hanna Rydén/SVT

Överlevande: ”Känner mig maktlös att jag inte kan hjälpa grannarna”

Publicerad

I dag har SVT Nyheter kunnat ta sig längre i landet än i helgen. I går fick ett kraftigt efterskalv oss att vända tidigare än vi hade tänkt. Vi lyckas ta oss ytterligare trettio kilometer till och besöka fler byar. I samtliga är det samma syn vi möter: totalförstörda hus.

Det är inte lätt att sig fram på grusvägarna i bergsbyarna. På flera platser stöter vi på stora stenar som rasat ner över vägarna. Jordbävningen har även orsakat jordskred.

Till skillnad från gårdagen när vi inte såg en enda buss passerar flera loklabussar i de jordbävningsdrabbade byarna i Gorkhadistriktet. Samtliga är fyllda till bredden.

Jordbävning i Nepal

Fem rektorer i samma by omkom

I Shreenathkot möter vi Deepak Babu Thapa och hans syster Dipika och mamma Sita Devi. Hela huset är totalförstört. De har satt upp en presenning där de förvarar sina saker. Där sover de också tillsammans med ytterligare fyra familjemedlemmar. Totalt sju personer trängs under det lilla utrymmet. 

Samtliga hus är förstörda av jordbävningen. Ingen av byborna har skadats. Däremot får vi reda på att minst fem rektorer dött i den intilliggande byn uppe på bergstoppen. De hade möte i skolbyggnaden inför att terminen skulle köra igång i maj när katastrofen inträffade.

– Fem av dem dog direkt. Två fördes med helikopter till Katmandu för vård. De var allvarligt skadade men jag vet inte om de klarat sig, säger Deepak Babu Thapa.

Inget jobb eller skola för överlevande

Tioårige Sandip Khadka i byn Balaswara saknar att gå i skolan så mycket att han har skoluniformen på sig. Skolan håller stängt en vecka på grund av jordbävningen.

De vuxna jobbar heller inte. Grannen Raju Gurung berättar att han annars jobbar på fälten men sedan katastrofen har han inte gjort det. Hans hus stod emot skalven. Däremot har han besökt byar där samtliga hus är förstörda.

– Det är fruktansvärt. Och jag känner mig maktlös att jag inte kan hjälpa dem med något.

I likhet med Raju Gurung är det ingen som arbetar bland människorna vi möter i byarna. Alla avvaktar med oro om det kommer ett nytt större skalv. Och de ser till att vara nära sina familjer och hålla sig på öppna ytor.

Se bilder och fler berättelser från området i bildspelet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet