SVT:s korrespondent Ulrika Bergström på plats i hamnstaden Pireus, nära Aten i Grekland. Foto: SVT

På plats i flyktinglägret i Pireus

Publicerad

Greklands regering räknar med att 22.000 människor på flykt är fast i landet trots att de vill vidare till andra EU-länder. Vid hamnstaden Pireus, nära Aten i Grekland, befinner sig SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten. – Det som är mest påtagligt är alla barn som springer omkring och leker, säger hon.

Fram till nu har flyktingar kunnat åka, gå eller lifta vidare från Grekland. Men nu är det stopp, de kommer inte längre. I Pireus finns tusentals personer som inte kan ta sig vidare samlade. Enligt Ulrika Bergsten är det fler barn här än vid flyktinglägret Calais i Frankrike.

– Barnen har länge suttit instängda i båtar, nu tycker de att det är skönt med fast mark under fötterna. De spelar fotboll och leker. De ler och skrattar. Så länge föräldrarna verkar lugna, är barnen lugna, säger hon.

#flykt

Lugn stämning

På nätterna trängs ett par tusen människor i lägren för att hålla värmen när de sover, även om det inte är låg temperatur i Grekland. Det är en stark lukt som slår en när man går in, berättar Ulrika Bergsten.

I hamnstaden finns många volontärer från olika länder som delar ut te, bröd och matlådor. Flera av dem vill inte att det ska filmas i området på grund av hur grekisk media har framställt flyktinglägret.

– Grekisk television har varit här och beskrivit det som kaosartat. Volontärerna är rädda att vi ska göra samma sak. Men det är inte kaos på något sätt här, det känns bara väldigt uppgivet. Men det är en väldigt lugn stämning här annars, säger Ulrika Bergsten.

”Stänger av känslorna”

I ett inlägg på sociala medier beskriver hon den olustiga känslan som uppstår när hon gör sig i ordning sitt smink och hår, samtidigt som människor på flykt hoppar av båtar för att de har flytt för sina liv.

– Det är ju inte första gången jag har varit på ett flyktingläger, men det är ett konstigt jobb. Man tar ett steg tillbaka och stänger av känslorna lite. Ibland tänker jag på hur konstigt det jag gör är. Samtidigt är det mitt jobb att visa upp verkligheten och då kan jag inte blanda in mina känslor, säger Ulrika Bergsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet