Saliin röker en joint när vi träffar honom. Han berättar om hur lätt det är att få tag i droger i Pakistan, och hur han och hans bror brukar använda heroin. Foto: Niclas Berglund, SVT

Pakistan: Narkotikamissbruket föder terrorismen

Uppdaterad
Publicerad

Bland Pakistans växande befolkning har tungt narkotikamissbruk blivit ett allt allvarligare problem. Knarket finansierar terrorism och missbrukarna, som ofta är unga och lättpåverkade, blir ofta rekryterade av extremister för att begå våldsdåd, rapporterar SVT:s utsända.

Antalet unga drogmissbrukare i Pakistan ökar dramatiskt. Experterna hävdar nu att narkotikan leder unga mot extremism och hotar landets framtid.

– Många brott och inte minst terrorismen är kopplad till missbruket. Och när de här faktorerna samverkar och många förlorar hoppet och börjar bli desperata, känner jag att vi kan mista kontrollen över de unga, säger doktor Parveen Azam Khan.

Överfull rehabklinik

På landets enda rehabiliteringsklinik för narkomaner, i Peshawar, är avdelningen för unga fylld till sista sängen. 59 barn är inskrivna och det är just narkotikamissbruket bland unga som växer allra snabbast i Pakistan.

Doktor Parveen Azam Khan grundade kliniken 1992, men har aldrig tidigare sett en mer utsatt situation för Pakistans unga än den som råder just nu:

– Detta är en krigszon. Vi har sett antalet missbrukare i Pakistan fördubblas de senaste åren. De säger det mesta och de unga missbrukarna är så utsatta, inte minst från terrororganisationerna här i landet, säger hon.

Prisras på lättillgängliga droger

Den senaste undersökningen som gjordes i Pakistan gav vid handen att minst 6,7 miljoner av landets närmare 200 miljoner invånare var narkomaner. Men sedan dess har nästan 4 år gått, och verkligheten ser nu helt annorlunda ut.

– Det märks på gatorna att extremisterna söker efter oss unga. Alla vi som är blivit beroende av narkotikan är lättpåverkade, berättar Bilal Said.

Bilal har just genomgått avgiftningen, som är den svåraste tiden av den 3 månader långa vistelsen på rehabiliteringskliniken. Han ser nu framåt och hoppas klara av att gå i skolan igen. Men livet ute i samhället är en utmaning.

– Du kan så enkelt finna vilka droger som helst här på Peshawars gator: heroin, opium, cannabis. På bara några minuter och jag kan ordna vad som helst, och drogerna kostar heller inte speciellt mycket, säger han.

Flödar in över gränsen

Pakistans gränser är svår att bevaka, med bergsområden och otillgänglig terräng. Därför kan drogerna enkelt smugglas in, främst från Afghanistan. Och i Pakistan har narkotikan länge finansierat en del av terrorismen som plågat landet. Sedan 2003 har fler än 20.000 civila har dödats i olika terrordåd.

Enligt Parveen Azam Khan står landets framtid på spel:

– De unga utgör två tredjedelar av vår befolkning. Drogmissbruket är ett enormt problem som nu också hotar den lilla säkerhet vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.