Foto: Scanpix

Israel redo att gå in i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Det palestinska partiet Hamas militärchef Ahmed Jabari har dödats i en israelisk flygräd. Det blir fler anfall, säger Israel som enligt Hamas-styrkan har ”öppnat helvetets portar”.

Israel utförde under dagen en rad anfall mot Gazaremsan. Hamas uppgav på kvällen att sex personer dödats i fler än 20 flyganfall.

Israel uppgav också att räderna mot militanta palestinier ska fortsätta.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

–Efter raketanfallen de senaste dagarna har ÖB (Benny Gantz) beslutat tillåta anfall mot terrorgrupper i Gazaremsan – Hamas, Islamiska jihad och andra, sade taleskvinnan Avital Liebovich.

Ledare för Hamas väpnade gren

Ahmad al-Jabari beskrivs som ledare för Izz al-Din al-Qassam, Hamas väpnade gren. Han anfölls i sin bil.

Den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet bekräftade att den genomfört räden.

Stor ilska

En representant från israeliska säkerhetspolisen har släppt ett uttalande där man menar att Jabari var ansvarig för att finansera och leda militäraktioner mot Israel. Uttalandet fortsätter:

”Hans död i dag är ett meddelande till ledare Hamas i Gaza att ifall de fortsätter att främja terrorism mot Israel, kommer de att skadas.”

Ilskan är stor i Gaza City efter händelsen, enligt BBC:s korrespondent i Gaza som rapporterar om skottlossning på gatorna och en rädsla för att våldet ska eskalera ytterligare.

Redo gå in

Israel är berett att gå in i Gaza ”om nödvändigt”. Det uppgav den israeliska armén via sitt twitterkonto på onsdagseftermiddagen.

”Alla möjligheter finns på bordet. Om nödvändigt, så är (Den israeliska armén) IDF beredd att inleda markoperationer i Gaza”, hette det i twittermeddelandet.

Hamas väpnade gren reagerade med att säga att Israel ”öppnat helvetets portar”.

Hamas har lokal kontroll över Gazaremsan, medan president Mahmud Abbas politiska läger – som varit involverat i en vacklande fredsprocess med Israel sedan 90-talet – styr de delar av Västbanken där palestinierna fick lokalt självstyre genom Osloavtalet 1993.

Egypten kallar hem

Egypten kallar hem sin ambassadör från Israel efter Israels flyganfall mot Gazaremsan, meddelar en talesperson för Egyptens president Muhammad Mursi. Mursi kallar också upp den israeliska ambassadören i Egypten i protest mot attacken, rapporterar Reuters

Arabförbundet förbereder ett krismöte efter Israels flygräd mot Gazaremsan, uppger en källa inom förbundet för AFP.

Samtidigt beordrar Egyptens president att FN:s säkerhetsråd kallar till krismöte av samma orsak.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet