Aziz Dweik Foto: SVT

Palestinsk talman gripen

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska soldater har gripit Aziz Dweik, talman i det palestinska parlamentet och medlem i Hamas. Gripandet är en del i den våg av insatser som pågår sedan tre israeliska tonåringar försvann i torsdags.

I ett uttalande från Israels armé heter det att man nu gripit mer än 40 misstänkta på Västbanken. En taleskvinna bekräftar för AFP att talmannen finns bland dem. Massgripandena, som totalt gäller 150 personer enligt uppgifter från israeliska armén, utgör Israels mest omfattande säkerhetsinsats på flera år.

Tidigare i natt sköts en ung palestinier ihjäl på Västbanken, uppger vittnen och sjukhuskällor. Det inträffade i flyktinglägret al-Jilazoun strax utanför Ramallah, där palestinier kastade sten mot israeliska soldater som genomsökte hus. Ytterligare en palestinier skottskadades.

Israel anklagar Hamasrörelsen för att ha fört bort ungdomarna, två 16-åringar och en 19-åring. Ingen har dock tagit på sig skulden för bortförandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.