Foto: AP/TT

Panama-läckan bryter tystnaden

Uppdaterad
Publicerad

En person som läckte de så kallade Panama-dokumenten har brutit tystnaden – men vill fortfarande inte avslöja sin identitet eller sitt kön. ”Jag jobbar inte för någon regering eller underrättelseverksamhet”, skriver källan i ett manifest som publiceras på Süddeutsche Zeitung.

Anledningen till att den hemliga källan tar till orda är att förklara varför hen läckte dokumenten från den Panama-baserade advokatbyrån Mossack Fonseca till medier. I manifestet säger källan att orsaken var att hen hade insett omfattningen av de orättfärdigheter som dokumenten visar på.

Dokumenten lämnades till tyska Süddeutsche Zeitung, som sedan delade dem med organisationen ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) i Washington. 100 medieorganisationer i 83 länder bidrog sedan till att granska dokumenten under ett års tid. I Sverige deltog SVT som enda medieföretag, genom Uppdrag granskning.

Panama-dokumenten

Enligt källan erbjöds dokumenten, innan de kom till Süddeutsche Zeitung, till flera ”större medieföretag”, men dessa tackade nej. Även Wikileaks ska ha kontaktats av den anonyma källan, men inte visat intresse.

Enligt The Guardian verkar källan ha varit inspirerad av visselblåsaren Edward Snowden. ”För sina avslöjanden om NSA förtjänar han att bli välkomnad som en hjälte och bli prisad, inte straffad”, skriver källan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet