Det är inte pandan på bilden som tros ha fejkat graviditeten. Foto: TT

Panda fejkade graviditet för bullar

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på vad som skulle bli världens första livesända pandafödsel i Kina fick läggas på is när det uppdagades att pandamamman i själva verket inte var dräktig, skriver nyhetsbyrån Nya Kina.

Pandan Ai Hin visade förra månaden tecken på att hon väntade en babypanda, men efter ett tag framkom det att hon endast var skendräktig.

Skendräktighet är vanligt bland de utrotningshotade pandorna men djurskötarna vid centret för jättepandor i Chengdu misstänker att Ai Hin kan ha fört dem bakom ljuset för att dra nytta av de privilegier som tillfaller en dräktig panda. När en panda i centret misstänks vara dräktig får den eget rum med luftkonditionering och dygnet runt-service.

– De får också mer bullar, frukt och bambu, så vissa sluga pandor har utnyttjat detta för att förbättra sin livssituation, säger pandaexperten Wu Kongju.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.