Hillary och Bill Clinton. Foto: TT

Paret Clinton under press

Publicerad

En pressad Hillary Clinton går med på att låta sig frågas ut i kongressen om den dödliga attacken mot USA:s konsulat i libyska Benghazi. Samtidigt får maken, expresidenten Bill, tuffa frågor om familjens välgörenhetsstiftelse.

Den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton, som var utrikesminister när Benghaziattacken skedde 2012, har gått med på att svara på frågor från en panel i representanthuset om händelsen, enligt nyhetsbyråer.

Frågorna lär handla om varför inte säkerheten var bättre vid beskickningen.

Kräver svar

Ledamöterna vill också ha svar på varför Clinton använde en privat e-postadress och inte en officiell under sin tid som landets chefsdiplomat. Clintons advokat meddelar dock att frågorna får ställas vid ett tillfälle senare i maj, inte två som kongressen bett om.

Samtidigt kvarstår kritiken mot familjen Clintons välgörenhetsstiftelse Clinton Foundation. I en färsk bok av den konservative skribenten Peter Schweizer påstås att stiftelsens utländska givare kan ha gynnats av beslut i utrikesdepartementet, när Clinton var chef.

”Inget ondskefullt”

I en intervju med tv-kanalen NBC hävdar Bill Clinton att ”avsiktliga försök” görs att sänka stiftelsen.

– Jag tycker inte att det finns något ondskefullt i att rika människor hjälper fattiga att resa sig ur fattigdom, säger han.

Han försvarar också sina talararvoden, på drygt 4 miljoner kronor per anförande, med att han ”måste betala räkningar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.