Foto: TT. Montage: SVT

Parks på förslag som sedelporträtt

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara chanserna att USA får sin första kvinnliga president som har ökat på sistone. Även gräsrotskampanjen för att hedra en kvinna med porträtt på landets sedlar har vind i seglen.

Nu har kampanjen stöd även av senator Jeanne Shaheen från New Hampshire, som av medier beskrivs som den enda kvinna som varit både guvernör och senator i USA. På USA:s så kallade likalönsdag, den 14 april, lade hon fram ett förslag i senaten om att medborgarkommittéer ska få föreslå lämpliga namn på kvinnor till sedlarna, skriver Washington Post.

Kampanjen ”Women on 20's” eller bara ”W20” tycker att det är dags att en kvinna ersätter Andrew Jackson på 20-dollarsedeln. Jackson var president på 1830-talet.

Fyra finalister

Bland de kvinnor som föreslås finns Rosa Parks, som 1955 blev medborgarrättsrörelsens hjältinna när hon vägrade att lämna sin plats på bussen för att en vit begärde den, och Wilma Mankiller, cherokee-indianernas första kvinnliga hövding 1985.

De två är kampanjens ”finalister” tillsammans med Harriet Tubman – förrymd slav som stred mot slaveriet och fick uppleva att det förbjöds 1865 – och Eleanor Roosevelt, som inte bara var gift med långvarige presidenten Franklin D Roosevelt utan också själv politiker, aktivist och FN-delegat.

Myntens baksida

På mynt har några kvinnor förekommit: I dag finns shoshone-indianskan Sacagawea på dollarmyntet. Hon var tolk och vägvisare åt en upptäckarexpedition väster om Mississippifloden, när USA hade köpt hela området av Frankrike i början av 1800-talet.

Tidigare har Helen Keller och Susan B Anthony avbildats på mynt. Helen Keller var dövblind och gjorde avgörande insatser för funktionshindrades rättigheter. Susan Anthony engagerade sig i kampen mot slaveriet och ledde sedan amerikanska kvinnors krav på rösträtt.

Kampanjen W20:s mål är att det ska finnas minst en sedelkvinna 2020, när det är hundra år sedan USA gav kvinnor rösträtt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.