Ja i parlamentet till folkomröstning i Grekland om långivarnas bud. Foto: TT

Parlamentet säger ja till förslaget om en folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Greklands parlament har röstat ja till förslaget om en folkomröstning om långivarnas bud, skriver AFP.

Beskedet kom strax innan klockan 02.00 natten till söndagen efter omröstningen i parlamentet.

Tidigare vädjade premiärminister Alexis Tsipras till det grekiska folket att rösta nej till långivarnas bud om förslaget på en folkomröstning går igenom, något som det nu alltså gjort.

Ekonomiska krisen i Grekland

– Sanningens dag har kommit till långivarna, en tid då de ska se att Grekland inte ger upp, att Grekland inte är ett avslutat kapitel, sade Tsipras i en hetsig diskussion natten mot söndagen före beslutet om förslaget på en folkomröstning ska följas.

Övertygad om ett nej

Tsipras var övertygad om att grekerna kommer att rösta nej till långivarnas bud.

– Ett nej kommer också att bli ett stort ja, ett stort ja till den grekiska regeringens beslut att avfärda ett ultimatum som förolämpar det grekiska folket.

Euroländernas finansministrar har den senaste veckan haft otaliga möten för att förhandla fram en uppgörelse om Greklands ekonomiska framtid inför den 30 juni då det nuvarande stödprogrammet löper ut.

– Grekland är inte en besökare i Europa, vi är en jämställd medlem, sade Tsipras, som deklarerade att en folkomröstning kommer att äga rum oavsett om deras partner ogillar det.

Europeiska rådets permanenta ordförande Donald Tusk tweetade i natt att Grekland ”är och bör förbli en del av eurozonen”.

”Gäller vårt lands öde”

Men enligt Greklands förre premiärminister, högerledaren Antonis Samaras, kommer en folkomröstning om att anta eller förkasta långivarnas förslag sluta med att Grekland knuffas ut ur eurozonen.

– Det är egentligen inte själva överenskommelsen som ska beslutas i folkomröstningen, det gäller vårt lands öde om att stanna i eurosamarbetet, sade Samaras under en sen debatt i parlamentet.

Folkomröstningen kommer att genomföras den 5 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet