Patrik Blomqvist har själv varit varit patient och hjälper nu andra

Tommy sköter sin egen dialys

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings landsting får patienter får sköta sin egna behandling, en metod som sparar pengar.

Patienter på självdialysavdelningen vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping får ta hand om sin egen behandling och som stöd tas även tidigare patienter in.

En av dem, Patrik Blomqvist, tidigare dialyspatient, håller på att skolas in som utbildare och resurs för att hjälpa andra dialyspatienter att behandla sig själva och filosofin är att den egna erfarenheten kan ersätta inläst kunskap och

–Jag vet vad jag pratar om, inte bara hur det tekniska fungerar, utan också hur det känns att ligga där, säger han.

Sköter sin egen behandling

Tommy Edberg är en av patienterna som numera sköter sin egen dialysbehandling utan hjälp av sjukvårdspersonal och han tycker det är bra att tidigare patienter anlitas som hjälp i vården.

–Jag skulle aldrig lärt mig så mycket om min sjukdom om jag inte haft den kontakten, säger han.

Han är en av 25 patienter vid länssjukhuset Ryhov som sedan något år tillbaka sköter sin egen behandling. En behandlingen är tekniskt avancerad och innehåller flera riskfyllda moment.

–Ligger man själv gäller att var noggrann och observant och tänka sig för och verkligen göra det ordentligt, säger han.

”Måste ta vara på resurserna”

På landstinget i Jönköping säger man att man är tvungna att göra något för att få verksamheten att fungera. Bara på självdialysavdelningen har kostnaderna minskat med en fjärdedel på kort tid.

–Som det ser ut idag vill ingen betala mer skatt, och vi måste ta vara på de resurser som finns, säger Göran Henriks, utvecklingsdirektör Jönköpings läns landsting.

Idén praktiseras också inom psykiatrin och medicinsk och ortopedisk rehabilitering.

–Inom psykiatrin är det meningen att på sikt låta tidigare schizofrenipatienter hjälpa schizofrena. Vi har börjat så smått inom öppenvården, förklarar Göran Henriks som är utvecklingsdirektör vid landstinget.

–Vi är förmodligen först i världen att så systematiskt jobba med den här modellen.

Socialstyrelsen tveksam

Men socialstyrelsen är tveksam till den här typen av behandling.

–Enligt min uppfattning kan inte en patient vårda en annan patient, säger Birgitta Hagström, TF omsorgschef på socialstyrelsen.

Hon blir förvånad när hon hör talas om projektet.

–Vi har nyligen granskat psykiatrin vid länssjukhuset Ryhov och då nämndes inget om detta. Det finns en rad aspekter inte minst sekretessfrågor. En tidigare patient kan aldrig få ta del av en patients sjukdomshistoria och det behövs i en vårdsituation.

Socialstyrelsen kommer nu att ta kontakt med Jönköpings landsting och granska projektet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.