Omkring en femtedel av CAR:s 4,7 miljoner invånare är på flykt. Foto: TT

Påvebesök sätter fokus på bortglömd konflikt

Uppdaterad
Publicerad

När påven Franciskus på söndagen och måndagen besöker Centralafrikanska republiken (CAR) uppmärksammas en av världens mest bortglömda konflikter. FN slår nu larm om att mer än en miljon barn i CAR är i skriande behov av hjälp.

Siffran ska ses mot bakgrunden av att Centralafrikanska republiken 2014 hade 4,7 miljoner invånare. Av dem är 400.000 nu på flykt inom landet, en halv miljon har flytt till grannländer.

FN:s barnhjälpsfond Unicef har bara fått 37 miljoner dollar av de 70,9 miljoner som krävs för att rädda livet på de mest utsatta barnen i CAR, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ständiga strider

Hälften av barnen under fem år är undernärda, enligt FN.

CAR:s historia är en tragisk skildring av ständiga strider mellan olika väpnade grupper sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960.

Det sägs att ingen regering har haft ett inflytande över staten som sträcker sig längre än 12 kilometer ut från huvudstaden Banguis centrum.

Fattigdomen gör att olika beväpnade rebellgrupper kan få människor att gå med i miliser för att främja sina intressen.

Brutala övergrepp

CAR:s befolkning består av en majoritet av kristna. Den senaste konflikten utbröt i slutet av 2012 när en muslimskt dominerad rebellrörelse, Séléka, tog makten. Strider utbröt mellan Séléka och i huvudsak kristet dominerade miliser, de så kallade anti-balaka.

Minst 5.000 människor dödades och närmare en miljon tvingades alltså att fly. Båda sidor gjorde sig skyldiga till brutala övergrepp.

55 procent av befolkningen var 2015 beroende av internationell hjälp för att få mat.

Förödande inverkan

Hjälparbetet försvåras av ständiga angrepp på konvojer som fraktar livsmedel och andra livsnödvändiga varor.

Omkring två miljoner barn har drabbats av våldet och 1,2 miljoner är i behov av akut hjälp, säger Unicef.

– Våldet har haft en förödande inverkan på barnens liv. Det humanitära hjälpbehovet är överväldigande, vi behöver mer internationell hjälp, säger Mohamed Fall, Unicefs representant i CAR till Reuters.

Ifrågasatt

Den senaste allvarliga konflikten i CAR bröt ut för två månader sedan. Då drabbades Bangui av det värsta våldet under detta år. De handlade om mordet på en muslimsk man, vilket satte igång blodiga repressalier mot ett huvudsakligen kristet grannskap.

Striderna mellan de kristna anti-balaka och muslimska Séléka har gjort att påvens besök har ifrågasatts. Det skulle kunna utlösa oroligheter som dessutom skulle riskera att hota de val som ska hållas den 27 december och som ursprungligen var planerade att hållas i oktober.

Påven är välkommen

Påven anländer på söndagen och religiösa företrädare för både kristna och muslimer har förklarat att påven är välkommen, även Séléka, vilket man anser kan garantera att hans besök inte blir en ny konfliktorsak.

– Vi hoppas att påven vill främja en försoning i ett land som är i desperat behov av fred, säger Mohamed Fall vid Unicef till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.