Påven kritiserade utbredd korruption

Publicerad

Påve Franciskus riktade stark kritik mot Mexikos ledarskap vid sitt besök i landet. I ett uppskattat tal uppmanade han president Enrique Peña Nieto att bekämpa den utbredda korruptionen.

– Erfarenheten lär oss att varje gång vi söker fåtalets privilegier och fördelar på bekostnad av allas goda kommer samhället förr eller senare bli en fruktbar grogrund för korruption, droghandel, utestängning av andra kulturer, våld och även trafficking, kidnappningar och död, sade påve Franciskus efter att ha välkomnats av tusentals anhängare i Mexico City.

För många var budskapet precis vad de hade hoppats på efter ett årtionde av drogrelaterat våld, som krävt omkring 100.000 människoliv.

Ta upp droghandeln

Påve Franciskus, som planerar att belysa fattigdom, våld och migration under det fem dagar långa besöket i världens näst största katolska land, uppmanade också Mexiko att bekämpa den utbredda droghandeln i landet.

– Förhoppningsvis kommer hans besök och hans böner att hjälpa Mexiko, för det är dåligt och våldsamt här, sade åskådaren Ana Gonzalez när hon väntade på att påvemobilen skulle passera de jublande folkmassorna.

Mexikovistelsen följde ett historiskt möte mellan påve Franciskus och den ryska ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill, i Kuba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.