Påve Franciskus i Bangui Foto: TT

Påven: Muslimer och kristna är bröder

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort säkerhetspådrag följde påve Franciskus in i PK5, en belägrad och mycket farlig stadsdel i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui. Väl där manade han till fred mellan kristna och muslimer.

– Muslimer och kristna är bröder och systrar, säger påve Franciskus under ett besök i en moské i krigshärjade Centralafrikanska republiken.

Påven har av säkerhetsskäl avråtts av Frankrike att åka till Centralafrikanska republiken, som sedan tre år präglas av våld mellan kristna och muslimer. Trots det genomför Franciskus visiten, och besöker bland annat Koudoukou-moskén i en muslimdominerad del av huvudstaden Bangui.

– De som påstår sig tro på Gud måste också vara fredliga, säger han under besöket i stadsdelen som varit epicentrum för den senaste tidens våldsamheter.

Fredstema för påvens resa

Den muslimska minoriteten som inte flytt huvudstaden har enligt Reuters sökt sig till PK5, som skurits av från resten av staden av kristna miliser som hindrar muslimer från att ta sig ut och hindrar förnödenheter från att skickas in. Besöket där är den svåraste hållpunkten under påvens resa i Afrika.

Franciskus har gjort klart att besöket i Centralafrikanska republiken ”inte blir komplett” om det inte innefattar ett möte med det muslimska civilsamhället.

Fred mellan kristna och muslimer har varit temat för påvens besök i Afrika, som avslutas i Centralafrikanska republiken efter besök i Kenya och Uganda.  Innan påvens Air Italia-plan lyfte mot Rom vid lunchtid hann Franciskus även med ett hålla en mässa på landets nationalstadion med tusentals åhörare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.