Foto: TT

Påven: Ni måste inte föröka er ”som kaniner”

Uppdaterad
Publicerad

Katoliker behöver inte föröka sig ”som kaniner”  bara för att kyrkan förbjudit preventivmedel. Det säger påve Franciskus. Han hänvisar istället till naturliga familjeplaneringsmetoder, rapporterar Reuters.

Uttalandet kom vid en presskonferens på planet från Manila och påve Franciskus veckolånga besök i Asien.

Påven har under sin Asienresa uttalat sitt starkaste stöd hittills för katolska kyrkans förbud mot preventivmedel. Men Franciskus, som gjort sig känd för sin frispråkighet, varnade samtidigt katoliker för att ”bete sig som kaniner”.

”Några anser att, ursäkta att jag använder ordet, att för att vara en god katolik, måste vi vara som kaniner – men nej”, sade han.

”Oansvarigt”

Påven berättade sedan om en kvinna som fick sitt åttonde barn efter sju kejsarsnitt. ”Det är oansvarigt!”, utbrast han och menade att Gud har gett människor möjligheter att vara ansvarsfulla.

Katolska kyrkan godkänner endast ”naturliga former” av preventivmedel, som avhållsamhet under kvinnans fertila perioder.

Påven fick en del att höja på ögonbrynen även under flygresan till Asien. Då kommenterade han terrorattacken i Paris och vikten av yttrandefrihet. Han sade att det finns gränser för vad man får säga.

– Om min goda vän hånar min mamma kan han förvänta sig en smäll. Det får man vänta sig, det är normalt, sade han då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.