Påven på afrikansk mark

Publicerad

Påven Franciskus har inlett en högt efterlängtad – men knappast ofarlig – Afrikaturné. En kåkstad i Kenya och ett flyktingläger i konfliktdrabbade Centralafrikanska republiken ingår i den populäre 78-åringens program.

Jublande anhängare överröstade välkomstkörerna när den katolska kyrkans överhuvud Franciskus på onsdagen landade i Kenyas huvudstad Nairobi. 1,4 miljoner människor förväntas där senare delta när han leder en gudstjänst.

Planeringen för de sex dagarnas resa innefattar också Uganda och Centralafrikanska republiken (CAR). CAR har de senaste åren skakats av svåra, ännu pågående konflikter mellan muslimska och kristna grupper.

Flera har uttryckt oro kring säkerheten – den folklige påven tycker om att gå till fots bland sina anhängare och annars gärna åka i sin öppna ”påvemobil”. Den franska militärstyrkan i området har sagt sig inte kunna skydda den katolske ledaren eller folkmassorna som väntas från eventuella attentat eller oroligheter.

Franciskus, känd för sitt engagemang i rättvisefrågor, väntas uppmana till försoning över politiska, etniska, klassmässiga och religiösa skiljelinjer.

Var sjätte katolik i världen är afrikan och kontinenten spås bara växa i betydelse för Vatikanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.